Snart ramlar lönen in på kontot eller så kanske den redan har gjort det för de flesta. Tyvärr är lönen redan slut när den kommer in på kontot för allt fler människor i Sverige. Undersökningar visar att ungefär 25 % av svenskarna har slut på pengar innan nästa lön kommer och en stor del lever på kredit. Kredit behöver inte innebära något negativt, men om du regelbundet behöver kredit för att betala dina viktigaste räkningar som hyra, el, räntor och amorteringar på bostadslån är det en stor varningssignal att din ekonomiska situation är ohållbar.
Spara eller slösa?
Det är roligare att spendera än att spara, så tycker nog de allra flesta och flera olika studier visar att det friges endorfiner och andra glädjegivande ämnen i vår hjärna när vi tillåts spendera pengar och jämföra produkter av en eller annan form.
Ibland har det ingen betydelse om inkomsten är hög eller låg för det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som man blir rik på. För att du ska undvika att lägga
pengarna på onödiga saker gäller det att planera! Om marginalen mellan inkomsten och utgifterna är liten räcker det med en ökning av räntorna, sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa för att ekonomin ska braka ihop och räkningar förblir obetalda.
Anledningarna till att fler och fler hamnar i en ekonomiskt ohållbar situation är med största sannolikhet att vi lever över våra tillgångar. Är du en av dem vars lön tar slut redan innan den har kommit in på kontot? Det är aldrig för sent att ta tag i din ekonomi och sluta blunda för verkligheten.
Börja med att skaffa en överblick över dina inkomster och utgifter. Ett tips är att skaffa budgetappen Tink. Tink kategoriserar och organiserar dina utgifter helt automatiskt så att det blir lätt att se vad du lägger dina pengar på just nu och över tid. Även vissa banker erbjuder bra budgetapplikationer genom internetbanken.
Sparsamhet är en stor inkomst
I en undersökning från Konjunkturinstitutet, där 1 500 svenska hushåll har svarat på frågor om sin ekonomiska situation, svarar 81 procent att de just nu sparar. Det är hela 20% mer än för 10 år sedan.
Ett sparande är bra då man ibland kan råka ut för en oväntad utgift som bara dyker upp och som man inte alls är förberedd på, speciellt om kontot börjar eka, mot slutet av månaden innan lönen kommer in. När det väl händer är det viktigt att man har någon slags plan för hur man ska hantera det eller åtminstone ha något sparande. Det räcker med 30 minuter i månaden för att tänka ut bättre sätt att hushålla med sina pengar.
Sparandet har en väldigt stor del i vår privatekonomi och är därför bra att lära sig. Det kan vara rätt underhållande att spara oavsett om det är för att man är tvungen eller om man bara vill. På samma sätt kan du sätta av pengar varje månad till dina räkningar, t.ex. genom att starta ett autogirosparande till ett sparkonto. Om du ser till att de automatiska överföringarna görs samma dag som din lön dimper in kan du använda det du har kvar på lönekontot till dina utgifter. Sparande kan göras till en sport, speciellt om du beslutar dig för vad det sparade beloppet ska gå till. Eller spara inför framtiden och låta beloppet växa!
Jämför din sparränta
Ni har väl inte missat att styrräntan i somras sänktes till att ligga på 0,25 %, vilket är väldigt lågt. Följden av den väldigt låga räntan idag är att det är enormt dålig ränta på sparkonton. Många av de stora bankerna har näst intill obefintliga sparräntor, t ex 0,5 procent eller ibland faktiskt 0 procent. Att ha sina pengar liggande på ett konto utan någon ränta alls är inte givande. Man vill att de sparade pengarna ska växa, inte stå stilla eller ätas upp av inflation. Det påstås ibland att Albert Einstein skall ha sagt att ”Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk”.
Använd jämförelsesajter för att hitta bästa sparräntan. Hos Compricer.se kan du testa olika sparbelopp och bindningstider och hitta det bästa alternativet med en konkurrenskraftig sparränta som passar just dina förutsättningar. Glöm bara inte att kontrollera att ditt sparande omfattas av den statliga insättningsgarantin.