Lån för bilköp – saker att tänka på
Är det så att du har tänkt att investera i en bil? Många gånger kan det vara så att du då behöver ett så kallat billån. Dock gäller det att se upp, inte alla billån är så bra som de verkar vara! Det finns en del saker du bör vara uppmärksam på, när du lånar för att köpa din bil.
Först och främst så gäller det att ha koll på vem du lånar av. Om du inte tar ditt billån via din vanliga bank, utan det går via din bilhandlare, så gäller det att du vet vem de anlitar. Det är inte bilhandlaren själv som står för lånet, det är ett företag bakom. Bilhandlaren bara förmedlar lånet så att säga. Så du bör se till att det är en seriös långivare som du lånar av.
Se även till att det finns klara villkor om vad som gäller när du tar ditt lån. Det ska tydligt framgå vad räntan är på, om det finns fasta avgifter eller om det kommer förändringar på ränta eller lånet. Detta ska kunna gå att läsa om. Om det inte finns tydliga villkor, så låna inte!
En annan bra sak att göra när du ska ta ett billån, det är att jämföra. Ta inte första bästa erbjudande bara rakt av. Du bör istället jämföra flera banker mot varandra. Det finns idag flera låneförmedlare som samarbetar med flera banker och långivare. Fördelen med det är att du får bara en enda kreditupplysning samt flera som vill tävla om att ge dig ditt lån.
Anledningen till att man tar ett billån är ju oftast på grund av att man inte har dessa pengar själv för stunden. En bil kan ju kosta en hel del. Har du inte sparat undan pengar så är det ett lån du får satsa på. Se bara till att du inte lånar för stor summa. Du ska ju kunna klara av att amortera på lånet varje månad, så köp inte dyrare bil eller ta ett för stort lån.
Du får inte heller glömma alla omkostnader kring ett lån. Det är inte bara månadskostnaden för lånet du ska räkna på. Det är den totala kostnaden för lånet. Avgörande för hur mycket pengar det blir är hur lång återbetalningstid du har. Ju längre tid du har på dig att betala, desto högre totalkostnad blir det för lånet. Missa inte heller att med en ny bil, får du även andra omkostnader. Det är besiktning, skat, försäkring, service, byte av däck och så vidare.
En bils värde faller rätt så snabbt, direkt efter att du köpt den så börjar värdet sjunka. Det är inte fel att amortera i samma takt som värdet sjunker.
När du ska låna för att köpa bil, se till att du köper en bil som har ett bra andrahandsvärde. Då kan du själv sälja den om det är så att du behöver.
Hitta rätt finansiering för bilköpet
För de allra flesta som ska köpa bil så är ett lån en förutsättning. Det finns dock flera olika alternativ att välja mellan. Har du egna pengar att lägga, eller måste du låna hela summan? Vad har du för ekonomisk situation? Dessa saker kan styra vad för typ av finansiering du ska välja för att köpa bil. Det är bra att göra en kalkyl innan du väljer låneform, så att du vet att du kan betala av på lånet.
Billån är ett vanligt lån att använda sig av när man köper en bil. Det erbjuds hos både banker och hos bilförsäljare. Bilförsäljare har då ett samarbete med olika billånebolag, som specialiserat sig på att låna ut pengar för bilköp. Denna typ av lån kan komma med bra räntor, men som vi nämnt tidigare, undersök vem som är långivaren bakom och att det finns tydliga villkor. Ta även ställning till om du ska låna med bilen som säkerhet eller inte.
Ett annat sätt att låna pengar för att köpa bil är att ta ett privatlån utan säkerhet. Det är då ett så kallat blancolån man talar om. Blancolån är oftast inte över en bestämd tid, utan det går att betala i klumpsumma om du vill. Dock är det så att detta lån kommer med något högre ränta. Jämför olika långivares erbjudanden och räntor innan du lånar för att hitta det bästa lånet för dig.
Sedan finns det även andra sätt att låna pengar. Det kan vara att utöka ditt bolån till exempel eller att testa det som heter peer-to-peer, som är lån av andra privatpersoner, via ett företag.
Bra tips inför bilköpet
Du som ännu inte valt bil, men vet att du vill köpa, du bör se över hur marknaden ser ut. Du bör även bestämma dig om du ska köpa en helt ny bil eller om du ska köpa en begagnad bil. Det är bra att välja en säker bil, som har ett så kallat ett tillförlitligt märke, med bra andrahandsvärde och rostskydd. Sedan ska det ju även vara en bil som passar dina behov. Du bör fundera på vad du använder bilen till, hur många som ska åka med, hur ofta du kör, hur långt du kör och så vidare.
Vad för bil behöver du?
När du ska köpa bil, se till att ta reda på vad det är storlek på bilen du har behov av. Har du en stor familj, eller är du en person som ofta skjutsar delar av laget till träningen till exempel? Har du behov av en stor lastkapacitet? Kolla även hur mycket bilen kan ta på släp. Sedan är en mycket viktig punkt i val av bil att kolla på säkerheten. Välj inte en allt för liten bil. Om en krock skulle ske, så är det oftast så att större och tyngre bilar är bra mycket säkrare än vad en liten är. Du bör även välja ett tillförlitligt märke. Du kan kolla en bils driftkvalitet genom att kika på olika ägarundersökningar. Många olika biltidningar och motortidningar gör ofta sådana undersökningar.
Det är även en god idé att kolla vad andrahandsvärdet på bilen är. Det ska vara lätt att sälja bilen igen om du måste. Undvik att köpa udda märken eller udda modeller av en bil.
En annan sak som är bra att göra är att kolla rostprognosen för bilen. Laga rost är dyrt och en bils benägenhet att rosta har därför en direkt koppling till ekonomin. Många biltillverkare har tyvärr på grund av ekonomi slutat upp med att behandla bilarna med rostskyddsmedel inuti balkar och hålrum. Detta gäller ofta asiatiska tillverkare, så väl som många USA-bilar, franska Peugeot och Citroën och en hel del andra biltillverkare.
Bilhandlare eller privat
När du ska köpa en bil, oftast då är det en begagnad bil man talar om så har du två alternativ. Det är att gå till en bilhandlare eller att hitta en privat på till exempelvis Blocket. Fördelen med att köpa bilen hos en bilhandlare är att du kan gå tillbaka till dem och klaga om det visar sig vara fel på bilen. När man köper en bil privat har man inte samma skydd. Det kan då bli en tvist.
Begagnad eller ny bil
Sen var det ju det, ska man köpa en ny eller begagnad bil? Om du betalar med egna pengar, är det bäst att satsa på en bättre begagnad bil. Då kan du leta efter en som är ett år gammal cirka, för då får man en nästan ny bil, men som redan haft den stora värdeminskningen.
Hur mycket får bilen kosta?
Hur mycket bilen ska kosta, är inte så lätt att veta. Men på Konsumentverkets webbplats finns heltäckande guider om att köpa bil. Där kan man även läsa om vad det finns för riktpriser för begagnade bilar. Detta gäller då hos bilhandlare.
Fynda en bil på enkelt sätt
Det går även att fynda bil om man vet hur man ska göra. Det finns lite tips och råd kring detta som du kan läsa här.
Att köpa bil när det är modellbyte kan göra att tillverkarna och återförsäljarna rear ut utgående modeller. Ibland får den nya modellen bara en liten förändring eller en så kallad ansiktslyftning. Den utgående modellen kan därför vara minst lika bra!
När en bil nylanseras så kan man hitta bilmärken som kör med så kallade lanseringspriser. Dessa brukar ligga en bra bit under riktpriset och vad den kommer att kosta senare.
Vissa bilar och märken har inte samma teknik och har kanske ”omoderna bilar”. Men om det inte spelar roll för dig, så kan du fynda, då dessa ofta reas ut just för att de inte är så moderna.
En del bilar kostar inte så mycket i grundpris, men de kan komma att kosta mer bara för att de kommer med extrautrustning och tillval. Du som inte vill ha dessa, du kan välja bort dem och få en billigare bil.
Hej alla, jag har förlorat pengar till så många företag som har hävdat att de är riktiga långivare, men alla mina ansträngningar har varit förgäves, jag har förlorat mer än 35 000 euro till falska långivare som påstår sig vara vad de inte är. Tills min vän presenterade mig för rätt långivare jag kontaktade och jag lyckades få ett lån från dem på bara 48 timmar, skulle jag rekommendera alla som letar efter ett lån utan rädsla att kontakta dem via e-post:lapofunding960@gmail.com