Så klarar du din budget i januari
Januari kan bli en lång och svår månad för många. Det då jul och nyår kostar en hel del pengar fär många. Sen kommer januari och man står där med en tom plånbok och mycket månad kvar innan lönen kommer igen. Det är många som har svårt att få pengarna att räcka i början av året.
December är ofta en månad med stora utgifter. Det är dels julklappar, julmat med mera men det är inte ovanligt att räkningarna för barnen fritidsaktiviteter kommer. Kolla av deras förfallodatum, kanske det går att vänta med dem tills du få lön i slutet av januari istället.
Januari kan vara en bra nystart så att säga. Det är inte fel att nu se över din ekonomi, summera sina utgifter med mera. Det passar bra eftersom att också kontrolluppgifterna inför deklarationen kommer någon gång i januari. Det är bra att nu se hela helheten med inkomster, lån och räntor. Kanske du kan lägga om dina lån eller byta ut dyrare lån mot något billigare. Kanske ändra på sparande eller börja att spara. Om det var svårt att få det gå runt i december med julen, är det bra att detta år se till att lägga upp ett konto och börja spara lite varje månad till nästa jul. Du kan öppna särskilda konton för särskilda ändamål om du har svårt att hålla i pengarna. Ett semesterkonto, ett julkonto och så vidare.
Skär ner på utgifterna
Har du riktigt ont om pengar och inte vill handla mer på kredit, så måste du snabbt få ner dina utgifter. Matkostnader kan man göra mycket åt. Det är inte fel att ha med matlåda, stället för att gå ut och äta. Passa på att rensa i kyl, frys och skafferier och använd det du har hemma. Rester från julmaten kan bli många bra matlådor!
Det är även läge att rensa förråden och garderoberna och sälja för att få lite extra pengar. Satsa på att sälja av barnens urvuxna sportsaker, skridskor och annat som det är säsong för. Du som röker kan dra ner på det eller försöka sluta helt nu när det är januari. Annat att dra ner på är bilkörningen. Annat du kan göra är att vänta med några räkningar tills januarilönen kommer.
Satsa på att göra en budget
Om det är så att du upplever att det alltid är jobbigt att få pengarna att räcka till, inte bara i januari så är det bra att se över ekonomin på längre sikt. Kolla över bil, boendekostnader och andra utgifter-
Det är inte fel att göra en enkel budget eller årsplan eftersom att det kan hjälpa dig få rätsida på ekonomin. Börja med inkomsten per månad efter skatt. Det är smart att föra en kassabok ett tag för att ta reda på hur mycket ungefär som går åt till mat, kläder och andra rörliga utgifter. Men det funkar även bra med en budget med enbart inkomst och de fasta utgifterna varje månad då det ger dig en bra överblick.
När du ska göra din budget se till att du aktuella fakturor, eventuella taxeringsbesked för fastighet, uppgifter från CSN, avier och årssammanställningar framme. Även låneavier, avier för försäkringspremier, elräkningar, telefon, dagisavgifter och så vidare. När du samlat alla räkningar och summerat dessa, dela då med 12 och du får fram hur mycket du ska avsätta varje månad för utgifter som återkommer regelbundet. Räkna även med autogiron om du har det.
Så klarar du ekonomin i januari
Många svenskar tampas med ekonomin efter jul- och nyårsfirandet. Ofta är januari en lång månad, eftersom att decemberlönen ofta kommer runt den 21:a. Då blir januari extra lång innan det kommer nya pengar. Det är bra att få koll på läget, försöka summera kommande räkningar och se hur mycket det handlar om. Det kan göra att du slipper gå med ont i magen hela månaden.
Om det är tufft att betala dina räkningar så går det ofta bra att få anstånd eller möjlighet att dela upp betalningen, om man är ute i god tid. Det går även att be om ett par månader amorteringsfritt på lånen.
Om du funderar på snabblån, se då till att du har ekonomin att betala tillbaka det. Dessa kostar ofta lite mer med ränta och så. Så kanske är bättre att du försöker hitta en lösning hos de fordringsägare du har.
Det är som sagt bra att se till att sänka sina levnadsomkostnader denna månad. Satsa på storkok, matlådor och gratisaktiviteter med mera.
Sälj av saker
Det är inte fel att se till att sälja av saker du inte behöver ha för att få in lite extrapengar. Januari är ofta den månad många går till pantbanken. Om du ska göra det är det bra att ha saker som är litet, behändigt och ha ett andrahandsvärde. Guld är ett bra exempel.
Det går att sälja av saker på Blocket, Tradera och andra sajter. Det folk gärna köper på andrahandsmarknaden i januari är detta:
- Längdåkning
- Alpin utrustning
- Snöskotrar
- Hockeyutrustning och skridskor
- Almanackor och kalendrar
- Kurslitteratur
- Handskar
Fem tips från på hur du både kan spara och tjäna pengar
Fundera på vad du egentligen utnyttjar och behöver. Saker som gymkort eller andra abonnemangstjänster kanske kan vara läge att säga upp om du inte använder dig direkt av det ändå.
Se över dina mediakostnader. Om du kanske har Netflix, HBO, Viaplay med mera, så välj bort alla utom en. Samma sak med TV-utbud, kanske du inte har behov av största paketet med kanaler?
Sälj av saker som ligger och skräpar genom att göra en garderobsrensning eller titta på vinden.
Glöm inte bort att återanvända. Även om det är kul med nya saker, så är det lätt att glömma bort saker man redan har hemma. Det ser du ju när du rensar garderoberna och annat för att sälja. En del saker kan du spara och använda själv.
Planera är det sista tipset. Det är bra att fundera på varför det är svårt med ekonomin, vad man har gjort för fel. Det är bra att inför nästa jul se till att lägga upp ett månadssparande samt att inte lägga allt för mycket pengar på julklappar och julmat.
Blicka framåt mot sommaren
Även om januari känns lång och det kommer många utgifter nu, så finns det tips på hur du kan klara av denna månad och hur du kan börja blicka framåt mot sommaren. Vad vill du göra till sommaren? Vad kommer det att kosta? Hur mycket måste du spara? Öppna ett sparkonto, lägg upp en automatisk överföring och sätt igång med sparandet redan i dag.
Hitta semesterpengarna i vardagsekonomin
Visste du det att det är faktiskt rätt lätt att få loss pengar genom att kapa någon eller några småutgifter eller byta ut dyra abonnemang. Det är inte fel att gå in på en jämförelsesajt och jämföra priser. Det är ofta stora prisskillnader och man kan spara flera tusen om man så vill.
Sen som vi sagt, så är det bra att rensa ut saker och sälja av eller byta med andra i familjen eller med dina vänner.
I januari är det även bra att leva enkelt. Du kan äta enkelt, som mycket rotfrukter och frukt och grönt som affärerna brukar prissänka ordentligt i januari. Göra saker som inte kostar pengar, som promenader eller gratisaktiviteter. Stanna hemma och mysa kan även det vara trevligt.
En annan sak du kan göra är att så att säga kapa räkningstopparna. Det händer rätt ofta att det kommer så kallade engångsräkningar i början av året, till exempel årsavgifter och terminsavgifter. Kolla om du kan betala några månadsvis. Har du kvartalsräkningar så samma sak med det. Kommer de i januari så kan du ringa och flytta betalningsintervallet en månad framåt eller be om månadsbetalning.
Om du inte kan betala av alla dina räkningar i januari så är det bra att ringa företagen och säga som det är. Be om att få dela upp räkningen eller att skjuta på den. Om du ringer i god tid innan månadsskiftet brukar det gå att hitta en lösning. Går de inte med på en delbetalning så kan du ändå betala in så mycket du kan, så kommer det inte bli så mycket månaden efter och det är ingen risk att pengarna används till något annat.