Påsken är en av de största mathelgerna under året. Och den festmåltiden med lax, löjrom, sparris och annat lyxigt och gott kan bli en dyr historia. Men det är faktiskt inte omöjligt att skapa en buffé till rimliga kostnader. Vi berättar hur!
En traditionell påskbuffé är mycket nyttigare än julbordet. Det innehåller oftast ägg, sill, Janssons frestelse, lax, lammkött, vitt sparris och mycket sötsaker – alltså få saker från den ”billiga hyllan” i mataffären. Det är maten som ska införskaffas, innehållet till påskägget och kanske lite aktiviteter under den långa ledigheten. Listan blir lång och dyr. För att månadsbudgeten inte ska spräcka har vi skrivit ner några tips som hjälper dig att förbereda en härlig påskbuffé för en liten peng.
- Ha koll på erbjudande i butik. Ofta börjar matbutiker med bra priser på påskmat redan några veckor innan. Gör en lista på det som du vill bjuda dina gäster på, och kolla vad som kan frysas in eller kan stå i kylen någon vecka. Lamm, sill, kyckling och ägg är traditionellt på bordet, så spana efter extraerbjudanden.
- Gör så mycket som du kan själv, det är oftast billigare och godare än att du skulle köpa det i matbutiken. Du kan baka eget bröd, grava laxen själv, gör en egen rödbetssallad och så vidare.
- Ibland lönar det sig att handla i delikatessdisken. Priserna i en delikatessdisk är ofta högre än i mataffären, men om du ska ha bara exempelvis tre matskedar löjrom, så finns det en god chans att det blir billigaer där.
- Hamna inte i mängdfällan. Det är lätt att handla för mycket och det är många som råkar göra det. Planera hur många personer du ska bjuda in och vad ni ska äta. En gammal tumregel är att varje vuxen äter ungefär 250 g mat plus bröd och potatis. Vill du att bordet ska se mer ymnigare ut? Ställ fram många småskålar med saker som du ändå har hemma, exempelvis ketchup, senap och så vidare.
- Är budgeten tajt? Bjud in på knytkalas. Alla får ta med sig något!