Skaffa dig kontroll över utgifterna och spara tusenlappar
Allt för många av oss känner sig stressade över ekonomin. Det finns flera månader under ett år det känns av extra tydligt. December är en sådan månad, då det är extra utgifter i form av julklappar och annat och sedan kommer januari, som för många är årets skralaste månad, tack vare just december!
Passa på att skaffa dig kontroll över utgifterna och spara tusenlappar. Det räcker att tänka i små steg, eftersom det då är lättare att genomföra förändringar. Många är rädda för ekonomi, men om man sätter sig ner och läser på och lär sig mer om sin privata ekonomi så går det lättare och det finns även chans att spara undan pengar.
Tips och råd inom tio områden för att få en bättre ekonomi
Det finns tio områden som man kan se över och på så vis få en bättre ekonomi.
Matkostnader
- Att ta med matlåda till jobbet kan spara in många tusenlappar på ett år.
- Att göra en matlista för veckan kan även det vara ett bra sätt att spara pengar.
- Sammanställ ditt matkonto för månaden och kolla om det är det en rimlig kostnad? Finns det något du kan dra in på?
Det är smart att göra en veckomatsedel, skriva en inköpslista och följa den. Man bör undvika att köpa färdiga rätter eller att göra spontana matinköp, särskilt när man är hungrig. Att laga mat hemma är bra och att sedan laga så mycket att man får med sig i matlåda är ännu bättre och sparar in en hel del pengar. Sätt en budget vad din mat får kosta dig per månad.
Försäkringar
- Gör en sammanställning av alla de försäkringar du har just nu.
- Gör en bedömning, finns det några du kan avvara och ändå ha fullgott skydd?
- Undersök om det går att få bättre villkor på de försäkringar du behöver genom att samla alla i samma bolag.
Många gånger är det så att om man samlar alla sina försäkringar hos en försäkringsgivare så får man ett bättre pris eller rabatter. Så se till att gå igenom dina försäkringar en gång om året för att få bästa möjliga premie. Sedan är det så att du kanske har allt för många försäkringar? Läs på vad de täcker och ta bort de du inte behöver.
Lån och bolån
- Få ned månadskostnaden genom att samla dina smålån.
- Förhandla med din bank om att sänka räntan.
- Hur mycket kan du få ned månadspriset?
Lån är ett mycket viktigt område då det finns så många olika typer av lån. Det är billån, lån till konsumtion och inköp av olika slag. Är det så att du har många små lån så kan det löna sig att ta ett större lån, ett så kallat samlingslån så att du kan betala av dem. Du kan då få ner ränta och andra kostnader och därmed spara en hel del pengar. Det som verkligen visar vad ett lån kostar är den effektiva räntan där man räknar med alla kostnader för lånet, både ränta och olika sorters avgifter som ofta tillkommer.
Elavtal
- Finns det ett annat bolag som erbjuder ett billigare pris?
- Kan du dra ned på din förbrukning?
- Gör en jämförelse mellan elbolag på nätet.
El och värme är stora kostnader som många tänker att de inte går att göra något åt. Dock har olika bolag olika priser samt att du kan dra ner på förbrukningen en del. Det är även bra att kolla om du har ett avtal med rörligt eller fast elpris.
Abonnemang
- Hur mycket betalar du för abonnemang på streamingtjänster och telefoner?
- Finns det något du kan avvara?
- Kanske du kan byta till ett annat bolag?
Denna kategori innebär att det finns pengar att spara. Det är inte fel att noga gå igenom vad du har för olika sorters mediaabonnemang. Du kanske inte har behov av Netflix, Viaplay och HBO samtidigt? Fundera även på om det är nödvändigt med fast telefon eller om det räcker med mobilen. Kolla även över mobilens abonnemang.
Transporter
- Behöver du ta bilen eller går det samåka?
- Fundera över försäkringar, bensin och en buffert för oförutsedda kostnader.
- Kanske bra satsa på buss eller tågkort?
- Cykel eller promenad kanske är tillämpligt?
Behöver du ta bilen, eller behöver du ens äga en bil? Bilen kostar inte bara pengar genom att du tankar den. Det är även försäkringar, den kan gå sönder, däck ska bytas och så vidare. Kanske det är bättre att satsa på att åka kollektivt? Är det så att du har nära till jobbet/skolan/affären så kanske det är bättre satsa på en cykel eller att promenera.
Resor och semester
- Spara lite varje månad
- När du väl åker kan det vara värt att boka i god tid och se över om det går att bo på exempelvis vandrarhem eller Airbnb i stället för hotell.
- Kolla över din semesterkassa, finns det saker att spara in på?
Det är inte fel att lägga upp ett regelbundet månadssparande som ska gå till resor och semester. Om man inte tycker man har råd att resa så ska man inte heller göra det. Ta ett friår och gör billigare saker hemma och spara längre för en resa året därpå! Hyra bostad går att göra på flera sätt. Hotell är ofta dyrt alternativ. Kolla över Airbnb och liknande. Åk även då andra inte åker, på lågsäsong, det kostar mindre!
Pension
- Gör en egen prognos på minpension.se och laborera med olika pensionsåldrar och pensionsuttag.
- Har du tjänstepension?
- Välj låga avgifter på max 0,4 procent per år.
Det är inte fel att själv gå ut på minpension.se och laborera med olika pensionsåldrar och pensionsuttag. Då kan du planera din pension på ett bra sätt. Sedan är det bra att spara själv till sin pension och ju tidigare du börjar med det, desto bättre. Kolla av med din arbetsgivare om det är så att du har tjänstepension. Se även till att du sparar till pension med låga avgifter på max 0,4 procent per år och fokusera på globalfonder.
Småutgifter
- Skriv upp hur mycket du lägger på småutgifter varje månad.
- Kaffe, godis och spontanköp som kan kännas små blir tillsammans en hel del
- Ta med kaffe hemifrån
- Kan du göra annat för att spara?
Små utgifter känns oftast inte av i plånboken, men samlar man dem alla så blir det en rätt stor summa på ett år. Genom att låta bli saker som kaffe ute på stan, vatten på flaska, godis, tidningar med mera, så kan man spara upp till 500 kronor per vecka.
Avbetalningar
Att köpa saker på avbetalning kan kännas som en bra idé när du vill ha något men inte har pengarna till det. Dock är det så att även på detta tillkommer det ränta och annat, så det du köper kommer kosta dig bra mycket mer än om du köper det kontant. Det är bättre att avvakta och spara till det du vill köpa. När det gäller lån och avbetalningar, så är det bra att betala skulder snabbt, än att ha många avbetalningar. Räntan gör även här annars att det kostar dig bra mycket mer pengar. Se till att betala av på rätt saker först. Har du dyra privatlån eller krediter? Betala av på dem först innan du amorterar på ditt bolån.
Smarta generella spartips
Se till att du är ärlig mot dig själv med vad du lägger pengar på. Ta reda på vilka verkliga utgifter du har. Det kan du göra genom att göra en budget där du radar upp dina inkomster och alla dina utgifter. Kolla över den varannan månad för att se om något har ändrats. Se även till att lägga upp ett månadssparande med ett automatiskt sparavdrag. Det är även en god idé att skaffa bra banktjänster så som mobilt Bank-ID, bankapp med mera. Det gör att du lättare har koll på din ekonomi. Är ni två om ekonomin, se till att prata om den tillsammans och ha en gemensam budget. Se till att lägga fokus på de stora utgifterna, som bolån, resor och pension. Gör du rätt på dessa så kan du spara många tusenlappar.