Midsommarveckan är här och just denna vecka säljs mellan 4 till 5 miljoner liter jordgubbar. Är jordgubbar mer besprutade än andra bär, är jordgubbar inte bär eller är svenska jordgubbar verkligen sötare än andra? Nu ska vi titta närmare på fakta och myter om jordgubbar!
- Jordgubbar är nyttiga
Sant. Jordgubbar innehåller stora mängder av bland annat C-vitamin, fibrer och folsyra. - Jordgubbar innehåller få kalorier
Sant. I ett kilo jordgubbar finns ungefär lika många kalorier som i 100 g godis. - Jordgubbar är mycket nyttigare om de är färska
Falskt. Jordgubbarna fryses in när de är nyskördade, då är de som bäst. - Jordgubbar är mer besprutade än andra bär
Falskt. Jordgubbar behöver besprutas för att inte angripas av mögel. Men de besprutas inte mer än det behövs. Det innebär att det håller sig under gränsvärdena. - Jordgubbar är inte bär
Sant. Botaniskt sett är jordgubbar inte bär utan skenfrukter. De små kärnorna utanpå jordgubbarna är små nötter och själva plantan tillhör familjen rosväxter. - Svenska jordgubbar är sötast
Sant. Svenskodlade jordgubbar är mycket sötare i smaken än de utländska. Och det beror främst på klimatet. Ju svalare vi har det, desto mindre sockerarter kommer att förbrännas i plantan. - Jordgubbar innehåller mer c-vitamin än apelsiner
Sant. Jordgubbar är c-vitaminrika Åtta jordgubbar innehåller mer c-vitamin än en fullmogen apelsin.