Trött på snabbnudlar, havregryn, falukorv och spaghetti? Gapar kylen tom trots att halva månaden är kvar? Att vara student är inte lätt. Hur ska man tänka för att få studiemedlet att räcka?
Studielån är något som många behöver när det är dags att börja plugga. En del bor kvar hos sin familj och klarar sig nätt och jämt med studiebidraget på 2820 kr per månad. Men för dem som måste flytta hemifrån eller till en annan ort för att studera, kan det bli nödvändigt med ett studielån för att klara utgifterna.
Eftersom studentlivet i regel innebär en begränsad ekonomi, är det viktigt att tänka på hur inkomsten spenderas. Generellt lever studenter på marginalen ekonomiskt, utan något sparande för oväntade utgifter. Enligt SFS:s årliga studentbudget går en svensk student back med 285 kr per månad, men det är dags att ändra på det! En bra början är att studielånet höjdes i år med cirka 1 000 kr i månaden.
Håll nere kostnaderna
Studiemedlet ger inget lyxliv direkt, men det finns sätt att få pengarna att räcka längre! Sätt dig ned och gör en budget. Hur mycket får jag in, hur mycket går ut och hur mycket blir kvar? Det är då lättare att se vart dina pengar tar vägen och om du kan minska utgifterna. Några tips:
- Handla inte när du är hungrig och undvik på sätt att lägga onödiga saker i korgen.
- Gör en veckomatsedel. Planera vad du vill äta under veckan, vad kan jag använda flera gånger osv och undvik att småhandla!
- Titta i matbutikernas reklamblad innan du handlar.
- Att äta ute är, som bekant, dyrt. Med matlådor kan du spara mycket pengar!
- Köp begagnad kurslitteratur och sälj vidare när kursen är slut.
- Om du fått sommarjobb, tänk på att spara pengar till utgifter under terminstid.
- Undersök möjligheten att få ett stipendium. Ansök i god tid.
- Ta vara på studentrabatter och särskilda förmåner.
- Låna kurslitteratur på biblioteket, men var ute i god tid!
- Handla second hand. Köp billiga begagnade möbler och leta efter gratis prylar som ofta skänks bort mot avhämtning.
- Köper du alltför ofta kaffe i skolan kanske du ska börja ta med dig en termos?
Gör inte av med mer än du har
Det viktigaste är att ha en marginal så att du inte gör av med mer än vad du har. Pengarna ska räcka till mycket, bland annat hyra, mat, resekostnader, kläder, nöjen och kurslitteratur. Om du står skriven på en bostad och har en liten inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Mer information om bostadsbidrag hittar du här.
Kostnaden för boendet utgör en stor del av studiemedlet. Med månadshyror mellan 3500 kr och 5000 kr väljer en del som har möjlighet att bo hemma istället. Ett bra sätt för dig som vill få ner kostnaden för ditt boende, är att dela boende med andra. Om du vill ha råd att ”göra det lilla extra”, kan det även vara nödvändigt med ett jobb vid sidan om studierna. Några timmars arbete i veckan kan göra stor skillnad för din ekonomi. Det är inte fett att leva som student, men med planering och bra överblick på pengarna kan det ändå bli helt okej!
Relaterade blogginlägg:
Håll koll på privatekonomin med 8 smarta appar
Tomt på kontot redan?
Tar din lön slut samma dag du får den?