Fira jul och nyår med liten budget
Jul och nyår är tid då det är mysigt, men samtidigt stressigt. Många har redan nu under december månad kanske stressat en massa för att köpa julklappar och ordna med nyårsfesten. Julen kan innebära en del extra kostnader som det kanske inte alls finns utrymme för. Här får du 10 tips på hur du minskar hetsen och stressen. Om inte annat för nästa jul och nyår.
Det är inte ett måste att ha extravaganta julfiranden eller nyårsfester för flera tusen kronor. Du kan göra en egen tradition på det sätt som passar dig och din familj.
Minska stressen
Det som oroar de flesta är julklappar till barnen. Det kan bli en slags hets över detta då barnen i skolan gärna pratar om hur många klappar de fick och vad de var värda. Du kan prata med andra föräldrar, eller ännu hellre prata med dina barn om hur man ska tänka runt konsumtion.
Du som vill ge julklappar till släkten, men utan att det blir allt för dyrt, du har flera lösningar att använda dig av. Ett sätt är att alla köper EN klapp och så drar man vem som ska ge vem, så att alla får varsin.
Det går även att göra hemmagjorda julklappar, du kan baka, pyssla, eller ge presentkort med barnpassning, hundvakteri och så vidare. Annars är second hand hett, det var ju förra julens ”årets julklapp”.
Se till att vara kreativ och fundera på vilka utgifter julen innebär och vilka som är viktiga för dig. Du måste inte köpa en massa nytt pynt eller laga all mat till julbordet. Ni kan även satsa på att ha knytis, att alla lagar något och tar med.
Samma sak gäller nyår, laga mat tillsammans, skippa hyra lokal, ha det hemma och gör det minimalt. Nytt år blir det oavsett!
Du bör undvika att köpa julklappar på avbetalning. Om du inte har råd att köpa dem nu, så kommer du inte ha råd att betala av på dem heller. Det är inte värt att skuldsätta sig för julklappar. Det du kan göra, om du har behov av lite extra hjälp inför julen och nyår det är att låna här hos oss på ViaConto. Hos oss kan du låna pengar och betala av lite per månad. Det är en kredit där du själv väljer lånebelopp som passar dig. Det går även att ansöka om högre kreditlimit längre fram om så önskas. Vi ger dig dessutom flexibla betalningsmöjligheter.
Kickstarta ekonomin i januari
När julen och nyår är över, så kommer årets längsta månad. Det är så januari känns för många i alla fall. Det är då det är tomt i plånboken och det känns som en evighet innan nya lönen kommer. Dock är det ju så att du kan se det som en ny start i din ekonomi, att det är nytt år och allt. Du kan se det nya året som en bra tidpunkt att ta kommandot över din ekonomi. Har du ingen budget är det dags att göra en och har du en gammal är det läge att uppdatera den.
Satsa på att göra en budget
En bra budget kommer du långt med. Kanske det är så att du alltid känner att det är svårt att få pengarna att räcka till? Gör en enkel budget eller årsplan så att du kan få rätsida på din ekonomi. Du bör kolla upp vad du har för utgifter, vad du kan ändra och om du kan börja spara, så att du har det bättre tills nästa jul och nyår.
Börja att ställa upp inkomsten per månad efter skatt. För en kassabok ett tag för att ta reda på hur mycket ungefär som går åt till mat, kläder och andra rörliga utgifter. Det kan vara smart att göra en budget som sträcker sig över ett helt år.
Skär ner på dina utgifter
Är det så att det verkligen är tomt på kontot och du inte vill handla på kredit så gäller det att skära ner på dina utgifter och det rejält. Satsa på att ha med matlåda till jobbet, nu kan du använda dig av matrester från julbordet och skapa nya rätter med. Det finns massa bra recept att hitta.
Passa även på att rensa förråden och garderoberna. Sälj av allt du inte behöver längre. Det kan vara smart att sälja av barnens urvuxna sportsaker, skridskor och annat som det är säsong för.
Andra utgifter att dra ner på är rökning och snusning. Avsluta onödiga prenumerationer och abonnemang och börja samåka med andra för att minska bilkörningen.
Tips på hur du både kan spara och tjäna pengar
Det är inte bara i januari som det är bra att tänka på ekonomin, det gäller alla månader. Du kan börja fundera redan nu på vad du använder och vad du behöver. Gymkortet som ligger i plånboken och inte används kanske är läge att säga upp och kanske du har allt för många abonnemangstjänster? Om du har Netflix, HBO, Viaplay och så vidare, rannsaka dig själv. Behöver du alla, eller räcker det att ha en av dem?
Glöm inte bort att återanvända det du redan har. Även om det är kul att köpa nya saker, så är det lätt att glömma bort saker man redan har hemma. Om du rensar garderoberna och annat för att sälja så ser du vad du har. En del av sakerna kan du spara och använda själv. Resten säljer du och tjänar pengar på!
Det bästa tipset vi kan ge dig, det är att du börjar planera. Fundera en del över vad det är som är svårt med ekonomin, vad det är du har gjort för misstag och att inför nästa jul börja spara varje månad, så att du har pengar att ta av. Du behöver inte heller lägga hur mycket pengar som helst på varje sig julmat eller julklappar.