Glöm inte att tömma barnens spargris!

Posted on

Har du koll på datumen? Under 2015 och 2016 får Sverige nya sedlar och mynt. Trots att de flesta av oss har väldigt lite kontanter hemma och numera, för det mesta, använder kort, SWISH och internetbanken, finns det anledning att vara uppmärksam på viktiga datum när våra gamla sedlar och mynt blir ogiltiga. Särskilt om man har barn med fullspäckade spargrisar eller äldre släktingar som sparat ihop en hel del kontanter hemma.

Det var 30 år sedan vi bytte sedlar i Sverige och det är första gången i modern historia som Sverige byter ut alla sedlar och mynt. En ny valör har införts och även nya utseenden på alla sedlar.

Vad skiljer sig från de gamla sedlarna? De är mindre i storlek, men känns lite tjockare och kanske i och med det mer hållbara än tidigare sedlar. Nyligen släpptes de nya 20-, 50-, 200- och 1 000-kronors sedlarna. Det kommer dock dröja innan de finns överallt. I handeln och på bankerna dyker de upp gradvis under de kommande dagarna och veckorna beroende på hur snabbt bankerna omsätter sina sedlar.

Varför byter Riksbanken dem gamla sedlarna och mynten? Jo, för dem anses inte vara tillräckligt svåra att förfalska samt att mynten är för stora, tunga och svåra för dem med nickelallergi att hantera.

 

Har du koll på datum och regler?

Från och med den 1 juli 2016 blir dagens sedlar för 20, 50 och 1 000 kronor ogiltiga. Från 1 juli 2017 blir sedlarna för hundra- och femhundrakronor, samt enkronan och femkronan ogiltiga. Den enda kronan som klarar sig helt är tiokronan!

Vad många inte känner till är att det sedan tidigare även finns en tvåkrona i Sverige som är ett giltigt betalningsmedel men som slutade tillverkas redan 1971. I oktober 2016 återinförs tvåkronan i en ny tappning och den gamla tvåkronan blir ogiltig snart därefter. Anledningen till att man återinför tvåkronan är för att minska antalet mynt i omsättning. Det gör hanteringen av kontanter billigare och även enklare för allmänheten.

 

Skulle du missa att byta ut sedlarna i tid finns det en utväg, men den vägen kostar. Du kan lämna in eller skicka ogiltiga sedlar till Riksbanken som växlar in dem och sätter in pengarna på ditt konto. Du får dock betala 100 kronor i avgift, oavsett om du har en sedel eller flera.

 

Svårare blir det dock med ogiltiga mynt, mynt som inte längre är giltiga betalningsmedel kan dessvärre varken lösas in på banken eller hos Riksbanken. De mynten betraktas som metallskrot och ska därför lämnas till metallåtervinningen. Detta kan bli en väldigt tråkig historia för alla barn som har sparbössor fulla med enkronor och femtiokronorssedeln som blir värdelösa efter den 30 juni 2017. Det kommer även kosta dig att växla in  tjugokronorssedeln och femtiolappar efter den 30 juni 2016, växlingsavgiften ligger på 100 kronor. Detsamma gäller hundrakronorssedel, men inte fören efter 30 juni 2017.

 

Växla i tid och hjälp dina småbarn

  • Du kan gå in på ditt bankkontor och sätta in beloppet på kontot. Enligt penningtvättslagen kan du dock inte byta sedlar mot sedlar. Det gäller även att hitta ett bankkontor som tar emot kontanter, vilket kan vara lite svårt i dagens allt mer kontantlösa samhälle.
  • Det enklaste sättet att byta ut gamla sedlar är att betala med dem i affären när du handlar.
  • Hjälp dina småbarn att tömma sparbössorna och växla in pengar i god tid. Eller varför inte öppna ett sparkonto som ditt barn kan sätta in sina sparpengar på?
  • Prata med dina äldre släktingar och uppmana dem att titta i sina lådor och andra ”bra gömställen” om de har haft för vana att spara kontanter hemma. Be dem att besöka banken och sätta in pengarna på kontot i god tid. Även ur säkerhetssynvinkel är det aldrig bra att ha mycket kontanter hemma.
  • Dyker det helt plötsligt upp gamla bekanta som ber dig om hjälp med att växla in stora summor i kontanter finns det all anledning att se upp. Med största sannolikhet kommer dessa pengar från den svarta ekonomin eller har annan brottslig ursprung.

 

Är du osäker för vilka datum som gäller? Besök Riksbankens hemsida för aktuell information.

 

Vår nya favorit bland sedlarna är såklart nykomlingen tvåhundrakronorssedeln. Vilken är din favorit?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.