Nu när hösten är på gång så kommer även suget för många att sätta igång med renoveringar hemma. Sommaren så brukar många lägga fokus på att renovera utsidan av huset, nu när hösten kommer så läggs fokus på insidan. Många gånger kan en renovering av ett hus ge det en värdeökning. Ditt hus blir alltså värt mer pengar genom att du rustar upp ett eller flera rum. Det kan därmed vara värt att låna pengar för att öka bostadens värde. Det lönar sig i längden. Efter en renovering är gjort kan du omvärdera bostaden så du får reda på dess nya värde. Det kan vara bra om du har planer på att sälja det eller att senare kunna utöka ditt bolån.
En del ser till att välja ut ett kök och låta företaget som sålde det komma med sina hantverkare som mäter och sedan sätter upp det. Andra, lite snålare personer, köper köksinredning, men ser sedan till att själv riva ut det gamla, mäta och sätta upp det nya på egen hand. Kanske även drar nya rör och flyttar eluttagen.
I det första fallet, med hantverkare, då blir det definitivt dyrt och det kommer kosta en hel del pengar. Dock kan det kosta minst lika mycket, om inte mer om man gör det på egen hand. För tänk om det är så att du har mätt fel och måste köpa nya skåp, då de du fått hem inte passar. Eller kanske du har kopplat in diskmaskin eller annat, på fel sätt och det går sönder. Då är det inte säkert du får ut det på försäkringen, för att det inte är gjort på ett så kallat fackmässigt sätt.
Man kan säga så här, att det bästa sättet att renovera på, det är att göra de enkla, tidskrävande arbeten själv och sedan låta proffs ta hand om svåra uppgifter som kräver fackkunskap. Så ska du sätta in nytt kök, då tjänar du mest på att själv riva ut kökets gamla inredning och om du är händig, även sätta upp de nya skåpen. Men när det kommer till rörjobb eller elinstallationer, så bör du låta fackmän ta hand om det. De har rätt behörigheter och certifikat, som är ett måste vid många hantverksjobb.
Gör det du kan – låt hantverkare fixa resten
Om man bara är tillräckligt händig, så kan man fixa en hel del på egen hand. Målning och tapetsering är ofta något som funkar bra att göra på egen hand. Kakel i köket brukar även det gå bra att göra på egen hand. Är det kakel eller klinkers till badrummet så bör du dock anlita en hantverkare, med ett våtrumscertifikat som gör det åt dig. Då riskerar du inte att inte få ersättning om det blir en läcka i badrummet. Om du sätter upp i badrummet själv och inte har certifikat, så kan nämligen försäkringsbolag krångla!
En del frestas av att anlita hantverkare och betala svart. Dock är det för det första olagligt och det är inte bra att medverka till skattebrott. För det andra så kan det ge dig andra sorters problem. Du kan inte reklamera samt att personen du anlitade kan säga att du anlitade honom och inte hans firma.
Det bästa är att anlita en hantverkare med F-skattsedel eftersom att du då kan vända dig till Allmänna reklamationsnämnden om du inte är nöjd med det utförda jobbet, eller om det är så att ni inte kommer överens.
Att tänka på när du anlitar en hantverkare
När du bestämmer dig för att anlita en hantverkare för hela eller delar av en renovering är det bra att tänka på ett par saker. Först och främst, bestäm dig för exakt vad det är du vill ska bli gjort. Gör du en tilläggsbeställning så kan det bli dyrt. Se till att begära en skriftlig offert som innehåller en tidsplan samt kostnad för både arbete och material. Du bör också kontrollera hantverkaren, så att han har F-skattsedel samt en ansvarsförsäkring. Be även om referenser. Det är även bra att skriva ett kontrakt, som även det innehåller tidsplan, samt om arbetet utförs till fast pris eller på en så kallad löpande räkning. När det sedan kommer till slutbetalning, gör inte den innan allt arbete är klart och du är nöjd med det som har gjorts. Spara sedan fakturan, då den är ditt kvitto. Skulle en skada uppstå så har du bevis att det är en fackman som gjort arbetet.
Du har rätt till ROT-avdrag
En stor fördel med att anlita en hantverkare är att du har rätt till ett så kallat ROT-avdrag. Det är en form av skatteavdrag. Du får göra detta avdrag från din skatt på själva arbetskostnaden. Du ansöker inte själv om det, utan det är hantverkaren eller byggfirman som gör det. Sedan dras denna kostnad av på den faktura du ska betala. För regler och bestämmelser kring detta avdrag, så kan du besöka Skatteverket och läsa mer. Där hittar du allt som gäller ROT-avdrag och hur mycket pengar du kan spara in genom att använda det.
När du ska göra jobbet själv
Om du har planer på att göra vissa delar av renoveringen själv, så fråga dig själv först om du har tid, ork och lust att genomföra det. Se sedan till att du läser på om det du ska göra, det finns massa bra instruktioner och annat på nätet. När du sedan ska utföra jobbet, se till att mäta och beräkna både en och två gånger extra. Gör du fel, så kan du inte reklamera dig själv! Satsa på bra byggmaterial, men se till att jämföra priserna på dem på olika ställen. Du gör även ett bra val om du ser till att skaffa professionella verktyg. Du behöver inte köpa dyr utrustning, då det mesta går att hyra, från tapetserarbord till golvslip till byggställning.
Finansiera din renovering
Att renovera, det kostar pengar och det gäller att fundera på hur du ska finansiera det hela, oavsett om du anlitar hantverkare eller ska göra mycket själv. Det finns något som brukar kallas för renoveringslån. Ett lån för renovering kan i slutändan vara en mycket bra investering. Renoveringslån är ofta det samma som ett privatlån eller ett blancolån. Sedan finns det även andra typer av lån att använda sig av.
Det snabbaste sättet att få pengar till en renovering är att satsa på ett privatlån eller ett blancolån. Denna typ av lån finns hos en mängd olika kreditgivare. Fördelen med att låna pengar på detta sätt är att du inte behöver redovisa vad det är du ska använda pengarna till. Ett blancolån kan variera i storlek och det går att låna 10 000 så väl som att det går att låna 50 000 kronor. Det är bra att innan gjort en kostnadskalkyl hur mycket renoveringen kommer att gå på så du vet hur mycket pengar du ska låna. Detta lån är enkelt att ansöka om och det ger dig pengar ganska omgående så att du kan sätta igång med din renovering.
Ett annat sätt att låna pengar är att utöka det befintliga bolånet du har på ditt hus. Då är det lägre ränta och avgifter. Detta sätt att låna pengar fungerar bara om du har det som kallas för övervärde på huset. Det är så att du får endast ha ett nuvarande lån på mindre än 85% av vad din bostad är värd. Det finns en maximal belåning på ett hus och den är på 85%. Det kan ibland vara svårt att få ett utökat lån, särskilt om du redan har en högt belånad bostad. Dessutom kan ett utökat bolån så att säga aktivera ett nytt amorteringskrav som du inte har haft innan.
Ett ytterligare sätt att finansiera en renovering är att ta ett byggnadskreditiv eller checkkredit.
Värdera om huset efter din renovering
Det är inte alla sorters renoveringar som kommer att höja bostadens värde, men många av dem gör det. Därför kan det vara värt att värdera om ditt hus så fort renoveringarna är klara. Du kan få hjälp av en mäklare att omvärdera ditt hus. Det finns två värderingar en mäklare kan ge, en muntlig eller en skriftlig värdering. Det bästa är att ha en skriftlig värdering, i fall du behöver bevis senare och ska utöka bolån eller liknande.