Sportlov är i full gång. Det är tid för avkoppling, umgänge med sina barn men även olika fritidsaktiviteter i snön. För många innebär dock sportlov höga kostnader och extra utgifter som familjeekonomin i många fall inte har råd med. Här finner du tips på hur du kan maxa ditt barns sportlov med liten budget.
Varför finns sportlov? Detta lov kallades i början för ”kokslov” och infördes år 1940. Syftet och huvudtanken med kokslovet var att spara på bränsle och uppvärmning av skolorna, då på den tiden användes stenkol och koks till uppvärmning i städerna. Det var viktigt då att barnen skulle vara sysselsätta och därför blev det vanligt med olika friluftsaktiviteter.
Senare under 1950-talet kom även medicinhygieniska argument som stöd för skolbarnens ledighet på vintern. Man ville undvika spridning av infektioner på skolorna. Det var framför allt i städerna som sportlovet var vanligast, men så småningom började lovet spridas till landsbygden. Det var först i slutet av årtiondet då sportlov fick sitt genomslag i hela landet.
På sportlovet vill många familjer åka till fjällen eller solen. Det tråkiga är att utgifterna är stora och en veckas skid- eller solsemester för en familj kan vara väldigt dyrt. Priserna är höga eftersom sportlov är en populär period bland familjerna och resenärerna. Men ingenting är omöjligt! Det går att hålla kostnaderna nere.
För att komma iväg med familjen kräver pengar och besparingar och även en bra planering. Nedan finner du spartips på hur ditt barns sportlov kan bli toppen trots liten budget.
- Sätt dig med din familj och prata om vad ni vill ha ut av denna semester.
- Öppna ett semesterkonto! Pengarna ska gå till familjesemestern!
- Vill ni åka någonstans? Boka långt i förväg eller vänta till sista minuten!
- Sluta småhandla. Bestäm vad ni vill köpa mindre av. Kanske godis och läsk?
- De flesta kommuner runt om i landet erbjuder tillsammans med olika föreningar många aktiviteter till barn.
- Behöver ni ny utrustning? Köp det på Blocket!
- Kanske dags för biobesök?
- Många djurparker har öppet dygnet runt.
- Varför inte ta en sväng till äventyrsbad eller närliggande simhall?
- Anordna en vinterutflykt. Bjud in andra barn och föräldrar, ta med er fika.
Tänk på att det viktigaste är ändå att spendera tid med sina barn! Glöm inte att se över era försäkringar innan semestern!