Hur länge klarar du dig om lönen slutar komma?

Posted on

Hur mycket pengar har du sparat ihop som är lättillgängliga när något oförutsett händer? Hur länge klarar du dig om lönen slutar komma?

När Statistiska centralbyrån år 2007 gjorde en undersökning om levnadsförhållanden och ställde frågan ” Om du plötsligt skulle hamna i en oförutsedd situation där du på en vecka måste skaffa fram 14 000 kronor, skulle du klara det?, svarade nästan 12 % av respondenterna i åldern 35-44 att de inte skulle göra det.  Att så många människor inte trodde att de skulle kunna få fram pengarna vare sig från egna besparingar eller genom att låna från familj, vänner eller banken, säger en hel del om hur ekonomin ser ut för väldigt många familjer i Sverige. Det är många som lever på marginalen, är beroende av att lönen kommer in som den ska varje månad och att inget oförutsett händer. Särskilt allvarligt är det när vi tänker på åldersgruppen – människor i arbetsför ålder som i de allra flesta fall är färdiga med studier, tåg-luffande sabbatsår och liknande aktiviteter som påverkar inkomsterna. De flesta 35 – 44-åringar har dessutom en familj att försörja.

När Demoskop följde upp undersökningen år 2011 fann de att andelen respondenter om inte trodde sig kunna få fram 14 000 inom en vecka hade ökat till hela 18%.

Om man sparar åtminstone 500 kr i månaden under några år borde man kunna spara ihop 14 000 tills man är 35 eller 40 år gammal.  Varför har så många inte lyckats med det? Det enkla svaret som ofta hörs i medierna är att man prioriterar fel.  Vi har alla sett Lyxfällan med människor som handlat och handlat och handlat, dessutom med lånade pengar.  Att handla heminredningsprylar och designerkläder när pengarna inte ens räcker till elräkningen är inte det smartaste man kan göra. Det mer komplicerade svaret är att trots den generella uppfattningen om den trygga och välbeställda svensken så har många väldigt små marginaler och lever ur hand i mun. När familjelivet med VAB-dagar, trasiga bilar och skenande villakostnader kommer ikapp en, finns det alldeles för många människor som inte har någon ekonomisk trygghet i form av besparingar att luta sig emot.

Tyvärr är resultatet ofta att man försöker dränka ångesten genom att shoppa.  Den nyinköpta tröjan fungerar som tröst i ett par dagar, sedan snurrar ekorrhjulet vidare med mer ångest och nya tröjor eller i bästa fall nudlar och havregröt resten av månaden.

När regeringen nu föreslår skattesänkningar i form av ett femte jobbskatteavdrag och höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt i sin valbudget motiverar de sänkningarna med att ekonomin behöver stimuleras. Med andra ord vill regeringen att vi ska konsumera dessa extra pengar. Dessutom skall de som arbetar känna sig motiverade att arbeta mer.

Att människor får mer kvar i lönekuverten är bra för dem med små marginaler och en klar signal att utbildning och arbete ska löna sig. Däremot tycker vi inte att eventuella extra pengar ska konsumeras.  Spara dem och bygg upp en buffert för att slippa ångesten när räkningarna dimper ner i brevlådan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.