En fråga många ställer sig, det är hur mycket pengar kan jag låna? Svaret på den frågan är inte alltid så enkel att svara på. Det hela beror ju på vad det är för typ av lån du vill ha, vad du har för inkomst, om du har betalningsanmärkningar eller inte och om du har en säkerhet eller inte. Vissa lån innebär att det du köper är det som blir säkerheten. Som att köpa en bil eller en bostad. Då är det oftare lättare att få ett lån och det på en högre summa. Det eftersom du då har en säkerhet.
Är det så att du vill låna pengar för privatkonsumtion, som exempelvis en renovering, en reparation eller liknande anses lånet vara utan säkerhet. Det kallas även för privatlån eller blancolån. Många gånger så efterfrågas inte syftet med lånet, beroende på vem som är kreditgivare. Lån på 20 000 kronor och under brukar vara relativt enkla att få och det helt utan frågor.
Hur mycket du som låntagare kan komma att få låna beror framförallt på din kreditvärdighet samt din nuvarande ekonomiska situation. Det finns en generell riktlinje är att du kan låna upp till 350 000 kronor men det finns de kreditgivare som erbjuder upp till 600 000 kronor. Men det hela beror som sagt på hur din situation ser ut.
Ju högre belopp som du ansöker om desto mer skärpta är grundkraven. Du som lånar bör ha en god kreditvärdighet samt en fast lön och hög disponibel inkomst. Dessutom bör du inte ha betalningsanmärkningar.
Om du söker ett lån på en mindre summa så är det oftast inte lika hårda krav och villkor. Ser man till snabblån, smslån med mera så kan du ofta låna 500 kr upp till 25 000 kronor och det utan att det är allt för hårda krav.
Det är kreditgivarens utlåningsgräns samt din personliga ekonomi som avgör hur stort privatlån du får ta. Om du vill säkra din chans till att ta ett privatlån finns det ett par åtgärder att vidta.
Bland annat är det bra att säga upp och betala av eventuella krediter och skulder som redan finns. Sedan är det även bra att vänta ut så att eventuella UC försvinner. Varje UC ligger kvar 12 månader. Alternativt sök lån från de som tar kreditupplysning via Creditsafe.
Du kan även testa att söka om lån med en medlåntagare, det ökar oftare chansen att få ja.
Hur mycket får jag låna baserat på inkomst?
När du tänker att du ska ta ett lån, så är det framförallt din privatekonomi samt kreditvärdighet som ligger till grund för banken eller kreditgivarens beslut att bevilja dig ett lån. Det är alltså inte enbart vad du har i inkomst som spelar roll. Även om du har en hög inkomst, så kan höga skulder, eller allt för många UC göra att banken ändå säger nej.
Rent generellt när det gäller kraven för inkomst går dock att beskriva. Då är det utan att ta hänsyn till andra faktorer som kreditvärdighet.
Ett av grundkraven vid låneansökan är att du som konsument har en stabil inkomst. Inkomsten kan komma från följande:
- Anställning
- Deltidsanställning
- Vikariat
- Projektanställning
- Företagande
- Sjukpenning
- Pension
- Arbetslöshetsersättning
- Föräldrapenning
- Inkomst från investeringar
Olika typer av bidrag och lån så som CSN-bidrag och socialbidrag inte räknas allt som oftast inte till inkomsten.
Långivaren tar en kreditupplysning på dig och får då din deklarerade inkomst. I upplysningen brukar inkomsten från de senaste tre åren redovisas vilket betyder att det inte endast är det aktuella årets inkomst som spelar roll i utvärderingen.
En del kreditgivare har en gräns om att du ska ha en deklarerad inkomst om minst 120 000 kr på ett år. Det kan dock skilja sig åt mellan olika kreditgivare. Det finns de som godkänner lägre årsinkomst och de som vill att du ska ha en högre inkomst.
För mindre lån, så som snabblån och sms-lån som ofta är på ett par tusen så finns det kreditgivare som beviljar dessa lån med så låg inkomst som 50 000 kronor. Den stora skillnaden ligger i summan på lånet samt kreditgivarens bedömning vad gäller kreditvärdighet.
Om du vet om att du har en liten inkomst så är det bra att i alla fall kunna vissa upp en stabil ekonomi. Du kan rensa upp bland gamla krediter och avsluta sådana som inte är aktiva, vänta ut dina UC, eller låna med en medlåntagare.
Hur mycket får jag låna till bostad?
Hur mycket du får lov att låna till en bostad är reglerat och riktlinjerna för bostadslån och bostadsköp har skärpts åtskilliga gånger de senaste åren. Det finns något som heter belåningsgrad och det betyder att ett bolån får max vara på 85% av marknadsvärdet på bostaden som ska köpas. Resterande 15 % ska du själv stå för. Många väljer att ta ett bolån hos banken och sedan ta ett blancolån för de resterande 15 procenten.
Priset som bostaden kostar är det som är marknadsvärdet. De 15 % du står för själv är ofta den summa du lägger i handpenning. Om du köper ett hus för 3 miljoner kronor har möjlighet att ta ett bolån på maximalt 2 550 000 kronor.
Resterande 15 % är går också att låna till men läggs då upp som ett lån för sig, med andra ord ett privatlån. Alternativt att du har ett sparkapital att ta av.
Det som i slutändan avgör hur mycket du har möjlighet att låna är hur din ekonomiska situation. Även om du har bostaden som säkerhet, så måste du även ha en stabil ekonomi för att få ett bolån. Banken brukar ta en UC som är en djupgående kreditupplysning för att få en bild utav hur din ekonomiska situation ser ut. Det som de får reda på via denna är din deklarerade inkomst, hur din arbetssituation ser ut, vilka typer av lån och skulder du har idag, din civilstatus samt ditt sparande.
Med hjälp av denna information så räknar banken ut hur stort utrymme som finns för amortering och räntekostnaderna för ett bolån. Framförallt tittas det på hur mycket av den disponibla inkomsten som blir över, alltså hur stor summa som blir över då alla fasta utgifter är betalade och huruvida den är tillräcklig för att täcka ett bolån.
Ju högre din disponibla inkomst är, desto enklare är det för din del att få låna mer pengar. Det är även en fördel om ni är två som söker och båda har fasta inkomster, då det ofta ökar säkerheten ännu mer.