Januari – tuff ekonomisk månad

Posted on

Har du också börjat rota i frysen och ta fram fiskpinnar och julskinka inköpta år 2012? Du är inte ensam! När bankkontot gapar tomt efter Julens excesser och superklipp från mellandagsrean får många nöja sig med det som gömts i frysen och skafferiet istället för restaurangbesök och fina matkassar. Veckan innan januarilön brukar, inte utan anledning, kallas för årets fattigaste vecka.

När du värmer din matlåda som du fryste in för ett år sedan är det kanske tid för självrannsakan och eftertanke gällande hur du sköter din ekonomi. Här följer lite tips om hur du klarar januari utan att behöva låna pengar.

Ta kontroll över dina räkningar

Det sämsta som du kan göra är att ignorera dina räkningar och hoppas att det kommer att lösa sig. Har du räkningar som har förfallit eller börjar närma sig förfallodagen och du vet att du inte kan betala förrän du får lön i slutet på januari, kontakta fordringsägaren och be om anstånd. De flesta företag har förståelse för att januari brukar vara en svår månad när det gäller ekonomi. Är du en återkommande kund som vanligtvis sköter sina räkningar är det oftast inga problem att skjuta fram förfallodagen med en vecka utan att drabbas av påminnelseavgifter och dröjsmålsränta. Denna taktik kan du tillämpa hos företag där du handlar varor och tjänster.

När det gäller banklån och andra krediter kan du kontrollera om du har rätt till en betalnings- eller amorteringsfri månad. Tänk dock på att ditt lån blir dyrare om du utnyttjar detta alternativ då du måste betala ränta för en extra månad.

Ta kontroll over frysen och skafferiet

Har du också gått på myten att det är billigare att storhandla? Oftast är det tvärtom! När du storhandlar så köper du ofta för mycket mat som du sedan kastar för att du inte orkat äta upp allt innan det har blivit för gammalt.

Tänk på att ”bäst före” datum betyder att produkten smakar bäst om du använder det innan ”best före” datumet. Det betyder inte att produkten har blivit otjänlig efter det datumet som många verkar tro. ”Bäst före datum” sätts dessutom med bra marginal och det flesta produkter kan du fortsätta äta långt efter det datumet. Förvarar du produkten rätt kan du förlänga dess livslängd med flera dagar eller t.o.m. veckor. Exempelvis håller yoghurt minst 7-10 dagar efter att ”bäst före” datumet har passerat. Yoghurt går bra att frysa och klarar sig bra i frysen i minst två månader. Tänk bara på att när vätskor fryser så expanderar de, så det är bra att det finns lite extra plats i behållaren. Om man förvarar ägg i kylskåp med den spetsiga delen nedåt har svenska ägg en hållbarhetstid på två till tre månader, inte bara 28 dagar från värpdagen som det står på kartongen.

Gör alltid luktprovet innan du slänger en produkt med passerat ”bäst före” datum. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta.

Fler nyttiga tips hittar du på www.slangintematen.se

Ta kontroll över dina nöjen och småinköp

När ekonomin kärvar gör du klokt i att hoppa över kostsamma nöjen som biobesök och krogbesök. Det finns mänga gratis alternativ som kan förgylla din vardag i väntan på löningen. Hos barnfamiljer uppskattas säkert en utedag med pulkaåkning mer än ett biobesök nu när vi äntligen kan njuta av ett härligt vinterväder med den efterlängtade snön.

Även dina småinköp av kaffe latte, snacks och annat som man köper ”av bara farten” kan bli till många hundralappar under en månad. Skippa allt sådan och ta med dig mackor och kaffetermos hemifrån om familjen ska ut till pulkabacken eller på en långpromenad. Då slipper du dyra panikköp när blodsockret sjunker och barnen inte längre orkar dra sin pulka uppför backen.

Sälj onödiga prylar

Fick du oönskade julklappar som du inte har någon användning för? Sälj dem på nätet (Blocket, Tradera mm) eller hör med pantbanken. Det som går bäst att lämna in till pantbank är guld och smycken, men var lite kreativ och se efter om du äger något mer som har ett bra andrahandsvärde. Det kan vara konstföremål, tavlor, musikinstrument, klockor, silverföremål och elektronik.

Planera

Även om sommar- och semestertider känns ganska avlägset just nu är det redan dags att planera för extrautgifterna som brukar dyka upp i samband med semester. Lägg undan pengar som du vet att du kommer att behöva till semestern.

Koppla alla räkningar som du bara kan till autogiro så att de dras direkt efter lönen. Betala alla andra räkningar direkt och vänta inte till förfallodagen. Då ser du hur mycket pengar du har kvar respektive månad och luras inte att tro att du kan spendera mer pengar än du har råd med.

Öppna ett sparkonto som du inte kopplar till din vanliga internetbank och som är lite svårare att komma åt när du känner frestelsen att spendera dina sparpengar. Behöver du gå till banken eller meddela dina uttag någon dag i förväg så är det enklare att motstå tillfälliga shoppingingivelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published.