Julmiddag – vad ska man göra för att äta gott och inte bli pank?

Posted on

Varje julafton bänkar sig runt 3,5 miljoner svenskar för att titta på några kortfilmer från Disney. Därefter är det dags att sätta sig vid bordet och äta julmiddag tillsammans med sina nära och kära. Idag är det endast några dagar kvar till julafton, den stora och viktiga högtiden för oss i Sverige, men även för många i hela världen. I skrivande stund är det bara 54 timmar kvar till vi sätter oss framför tv:n och börjar julmyset.

Dagarna innan den stora julmiddagen går ut på förberedelser, springande hit och dit efter den perfekta julskinkan, trängsel vid klementinerna och några bortglömda (av all stress) varor på bandet i kassan. Det saknas kundkorgar, det är fullt på parkeringen och du glömde så klart att köpa saffranet för sjuttioelfte gången. Jul är inte bara en stämningsfull tradition utan även en stor kostnad för varje familj. Det är presenterna som ska inhandlas men också julpyntet och det viktigaste av allt maten. Men vad ska du och kan du göra för att kunna bjuda dina gäster på god mat så att ekonomin inte drabbas? Nedan finner du spartips som hjälper dig att julhandla mat utan oro över ekonomin och alldeles för stora utgifter.

 

  • Handla inte mat när du är hungrig. Det resulterar i att du köper mer mat än vad du behöver.
  • Köp inte mer mat än det behövs. Planera hur mycket mat ni kommer att behöva innan du åker till affären.
  • Utnyttja erbjudanden. Planera maten efter erbjudande. Det finns mängder av erbjudanden till olika mataffärer varje dag. Ligger matbutikerna nära varandra? Ta på dig promenadskor och spring mellan butikerna!
  • Köp billigt och frys! Det kan löna sig att köpa maten tidigare och frysa in den.
  • Köp stora förpackningar. Att köpa mat i större förpackningar är många gånger billigare. Jämför alltid kilo- eller literpris.
  • Bjud till ett knytkalas! Känner du att ekonomin inte tillåter dig att bjuda på världens största julbord? Ingen fara! Bjud på knytkalas där alla gäster får ta med sig något att äta eller fika.
  • Handla mat efter säsong. Vad är billigt nu? Klementiner, julskinka osv.
  • Baka eget bröd. Att baka eget bröd är mycket billigare. Dessutom är hembakt bröd mycket godare än köpt från affären.
  • Köp inte bärkassar. Köper du tre bärkassar kostar det redan ungefär 6 kronor.
  • Sist men inte minst – impulshandla inte. Ta med dig en lista på saker som du måste köpa och håll dig till den.

 

Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published.