”Ur vägen, jag måste ha kaffe” tänker nog en del på morgonen i rusningstrafiken.
Många av oss är beroende av kaffe för att bli piggare. Faktum är att Sverige är det land i världen som konsumerar mest kaffe, näst efter Finland. Vi svenskar konsumerar årligen omkring 10 kg per invånare och står för hela en procent av all världens handel av kaffe. Visste du att kaffe, efter olja, är världens största handelsvara? Eller att det finns kaffe som är gjort av bajs? Du läser rätt, Kopi luwak är kaffe tillverkat av Robusta eller Arabica kaffebönor som har blivit uppätna av ett mårddjur och passerat dess matsmältningssystemet. Det brukar beskrivas som milt, utan den beska och bittra smaken som normalt förekommer i kaffe. Tyvärr kan vi inte rekommendera det av djurskyddsskäl. Dessutom är det oerhört dyrt.
Största kaffetunnan
Är du en av dem som dricker mycket kaffe? Då kan du vara lugn. Kaffe har nämligen många dokumenterade hälsofördelar. Det är mycket rikt på antioxidanter. Det ökar kortsiktigt värmeproduktionen och fettförbränningen i kroppen. Kaffe innehåller som bekant koffein, vilket verkar prestationshöjande både vid fysiska aktiviteter och mental prestation då det ger bättre minne och förmåga att fokusera.
Kanske är det inte förvånande att det bland alla yrkeskategorier är kreativa yrken med höga krav på mental prestation förekommer bland de största kaffedrickarna. En amerikansk studie har visat att de som dricker mest kaffe är bland andra forskare, labbtekniker, marknadsförare, utgivare och författare.
Dödligt gift
Kaffets hälsofördelar har dock inte alltid varit självklara. Under 1700-talet då kaffedrickandet spred sig i överklassen i Europa fanns det farhågor att kaffe skulle vara hälsovådligt. Det sägs att Sveriges kung, Gustav Ⅲ, var övertygad om att kaffe var ett gift och lät utföra ett medicinskt experiment för att studera kaffets hälsoeffekter. Två dödsdömda fångar, identiska tvillingar, fick bli försökskaniner. Den ene var tvungen att dricka tre kannor kaffe dagligen och den andra motsvarande mängd te för att utröna om det förkortade deras livslängd. Tyvärr dog kungen oväntat och fick aldrig veta resultatet. Det sägs att tedrickaren dog först, 83 år gammal. Vad som hände med kaffedrickaren är okänt.
Från att ansetts vara en tvivelaktig, potentiellt gift dryck, har kaffet i modern tid blivit ett självklart baslivsmedel för oss i Sverige. Nu dricker vi kaffe vanemässigt, ofta och gärna. Många av oss kaffeälskare unnar sig också gärna lyxiga kaffedrycker och kvalitativa råvaror, kanske utan att fundera på kostnaderna.
Stora prisskillnader
Vet du hur stor del av din utgifter du lägger på kaffe? Det vara vara värt att tänka på hur konsumtionsvanorna ser ut eftersom prisbilden för kaffe varierar mycket. Vi har jämfört olika alternativ nedan.
Om man antar att kilopriset på färdigpackat malt kaffe i dagligvaruhandeln är 60 kr, kommer den genomsnittliga konsumenten i Sverige att betala omkring 600 kr per år för sitt kaffe. Då har vi utgått från en förbrukning av 10 kg kaffe per person. Det räcker till tre kaffekoppar om dagen om man beräknar 8 g per kopp.
Är du en storkonsument av kaffe från Espresso House, Wayne´s Coffee eller något annat café får du vara beredd på att utgifterna för ditt kaffedrickande kommer att stå för en markant större del av dina utgifter. Att en kopp kaffe kostar omkring 30 kr är ingen ovanlighet. Köper du med dig endast en kopp kaffe varje dag, kommer det att kosta dig mer än 10 000 kr om året!
Portionsförpackat kaffe i små metallburkar, eller kapslar, som sätts i speciella espressobryggare verkar vara det mest trendiga alternativet i Sverige. Kapselkaffet har blivit en försäljningssuccé trots att det är relativt dyrt. Kapselkaffe kostar, enligt våra efterforskningar omkring 3 kr/kapsel. Det innebär att en kopp om dagen kostar mer än 1000 kr om året. Dricker du tre koppar kaffe dagligen kostar det mer än 3000 kr om året. För att inte nämna inköpskostnaden för själva kaffemaskinen.
Tveksamt producentansvar
Det kan tyckas att portionsförpackat kaffe bara är ett nytt sätt att paketera kaffet för att kunna sälja kaffe dyrt till trendkänsliga personer som vill imponera på sina gäster. Eller är det en överlägsen smakupplevelse man inte vill vara utan?
Avsett vilket, är det ett dilemma att kapselkaffe skapar mycket avfall. Det finns även andra aspekter att överväga än rent ekonomiska när du väljer kaffe, framför allt producentansvar och miljöpåverkan, såsom möjligheten att återvinna förpackningsmaterialet. Det ställs höga krav på dig som konsument att aktivt informera dig om hur du ska välja produkt för att minska miljöpåverkan. Vissa kapslar kan återvinnas i återvinningsstationer, medan andra inte kan det beroende på att avtal saknas mellan företaget och Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). Kapslarna är i sådant fall inte godkända för återvinning. ”Det innebär att de inte ska lämnas i insamlingar för förpackningar, utan bland vanliga hushållssopor” säger Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).