Du som tar ett lån och känner att du vill kunna säkra avbetalningen, du kan skaffa det som heter låneskyddsförsäkring. Att låna pengar med låneskyddsförsäkring är en trygghet för många. Det är ju så att det inte alltid går att kontrollera det som händer och sker i livet. Skulle det hända något oförutsägbart så är det bra att säkra så att du klarar av det ekonomiskt. Om du försäkrar din lånade summa ger du dig själv en chans att klara dig om det otänkbara händer.
När ska man teckna låneskyddsförsäkring?
Om du till exempel tagit ett kreditlån eller P2P-lån så kan det vara läge att fundera på om du även ska ha en låneskyddsförsäkring. En låneskyddsförsäkring blir giltig och träder i kraft vid:
- Dödsfall
- Ofrivillig arbetslöshet
- Olycksfall
Det krävs att du har en fast inkomst för att teckna en låneskyddsförsäkring. Lån går dock att ta ibland även om du saknar inkomst, som med borgensman, men då kan du inte låna pengar med låneskyddsförsäkring. Det kan även finnas krav på att du ska vara folkbokförd i Sverige för att få en låneskyddsförsäkring.
Hur funkar låneskyddsförsäkring?
Att låna pengar innebär att du förbinder dig till att betala tillbaka dem och det i form av en amorteringsplan. Det innebär normalt sett att du varje månad betalar en avgift till den du lånat pengar av. Ibland när du lånar pengar, av vissa kreditgivare så kan de erbjuda att du i samband med det även tecknar en låneskyddsförsäkring. Med en sådan försäkring av pengarna så innebär det att om du under amorteringstiden skulle bli sjuk eller arbetslös och får en minskad inkomst så går försäkringen in och hjälper till med en del av din amorteringskostnad.
Det försäkringen gör är att träda in om du inte kan betala av din lånade summa. Vid sjukdom eller arbetslöshet så försäkringen månadsvis att betalas åt dig och vid dödsfall avbetalas det som klumpsumma.
Sedan beror det lite på vad det är för typ av försäkring du tecknat med, vad som gäller. Du kan välja om du vill ha låneskyddsförsäkring för samtliga tre situationer som försäkringen täcker, eller bara för en eller två. Oftast så betalas avgiften för försäkringen varje månad och summan är antingen en individuellt beräknad procentandel av lånet du tagit eller en specifik överenskommelse.
Du som tar ett bolån eller ett billån bör fundera på att även ta denna försäkring, så att om det händer något med dig så riskerar du inte att bli av med hemmet eller bilen på grund av att du har svårt att betala av på lånet. Försäkringen hjälper dig med det.
Att låna pengar med skydd
Idag finns det flera kreditgivare, banker och långivare som erbjuder lån med låneskyddsförsäkring. Det för att det är tryggt att låna pengar. Särskilt om något oväntat sker, som olycka, sjukdom eller arbetslöshet. Genom att ta ett lån med låneskyddsförsäkring så kommer du att få hjälp med en del av dina amorteringskostnader om något av det sker.
Smslån med låneskyddsförsäkring
Är det så att du behöver en mindre summa, snabbt, så är det ofta ett sms lån som gäller. Det kallas även för snabblån. Många väljer att ta denna typen av lån när de har behov av extra pengar snabbt. Det är även då en ganska så snabb återbetalning av detta lån. Det gör att det inte är direkt idé att ha en låneskyddsförsäkring.
Kostnaden för låneskydd
Oavsett försäkring du tecknar, så kostar det pengar. Det kallas att betala en premie. Dock räknas inte premien på en låneskyddsförsäkring på samma sätt som andra försäkringar. Det är inte en fast kostnad som på andra försäkringar. Det är istället en viss procent på det lånade beloppet du ska betala. Vad det är för procentsats du ska betala beror på vad det är för lån, vem du har lånat av och hur villkoren för låneskyddsförsäkringen ser ut. I genomsnitt ligger det på mellan 6-9 % av försäkringsbeloppet. Denna premie betalas varje månad och läggs på de övriga lånekostnaderna.
Låneskydd och utgiftsskydd vid arbetslöshet
En del långivare har det som kallas för låneskydd och utgiftsskydd. Det är olika villkor beroende på hos vem du lånar. Dock brukar det alltid vara vissa kriterier kring detta. Det handlar ofta om vad du har för typ av anställning, din ålder och din hälsa.
Det är svårt att veta vad som kan ske i framtiden. Allt kan hända och det kan vara skönt att ha ett skydd när du lånar pengar. Så det kan vara smart att fundera på att teckna en försäkring i samband med att du lånar pengar.
Finns det försäkringsvillkor och ångerrätt på skydden?
Eftersom långivarna ofta har olika villkor vid sina försäkringar så är det bra att vara extra noga och först jämföra de olika alternativen. Precis som det är viktigt att jämföra lån, med räntor och annat så är det viktigt att jämföra vad det finns för försäkringar kring dem. Innan du tecknar avtal bör du därför läsa igenom försäkringsbesked samt fullständig information från din långivare eller ditt försäkringsbolag. Det så att du vet exakt vad som gäller.
När du tecknar en försäkring så gäller många gånger den lagstadgade ångerrätten för att du som låntagare ska ha chansen att ångra dig om du i efterhand inte är nöjd med ditt avtal.
Alternativ till låneskydd
Det finns ju idag andra sorters försäkringar som du kanske redan har. Det finns att försäkringar för inkomstbortfall samt sjukvårds- och sjukförsäkringar som oftast även har lägre premier än de som gäller för låneskydd. Om du redan har fulltäckande försäkringslösningar för arbetslöshet eller sjukdom är låneskyddet oftast onödigt. Det kan kännas som en extra trygghet, men det är bra att du kollar upp vad du redan har, så att du inte betalar dubbelt för olika försäkringar som ger dig samma skydd.