Låna pengar till renovering

Posted on

Går du i renoveringstankar? Kanske det är ett eller flera rum där hemma som du vill renovera upp? Då är ju frågan hur du ska finansiera detta. Kanske det är så att du har lagt undan en del pengar sedan innan, eller så är det så att du behöver låna pengar till renovering. Det kan vara en god investering att låna pengar så att du kan renovera. Det eftersom huset oftast får ett högre värde ju mer du renoverar det. Idag finns det flera olika sätt att låna pengar på. Dels så har du så klart din egen bank, som du är kund hos, dels så finns det även andra alternativ när det kommer till lån av pengar.

Det du bör fundera på är om du har råd att låna pengar. Det är bra att göra en kostnadskalkyl innan du påbörjar din renovering. Du vill ju inte behöva sluta mitt i renoveringen för att pengarna tar slut. Sedan bär du även räkna på vad lånet kommer att kosta dig så att du klarar av att betala av på det.

Bland de lån du kan fundera på när du ska ta ett renoveringslån så har du blancolån, sms lån, medlemslån så väl som att det går att låna upp bostaden.

Utöka ditt bolån

För dig som redan har ett bostadslån så kan det vara smart att utöka detta. Du lånar då upp bostaden igen så att säga. Det är ett ganska smart lån att göra eftersom det är låga räntor och avgifter på detta lån. Dock fungerar det bara om det finns utrymme för det. Du måste ha vad som kallas för övervärde för att få låna. Det som gäller med bolån är att du får ha maximal belåning på 85%. Så för att utöka lånet så ska lånet du har nu, vara på mindre än detta. Så att du kan låna upp till 85% igen. Många gånger kan det vara svårt att få ett utökat bolån. Det kan även aktivera ett nytt amorteringskrav som du inte har haft innan.

Renoveringslån

Det finns ibland ett lån som kallas för renoveringslån. Det är samma sak som ett blancolån, eller ett lån utan säkerhet. När man tar ett blancolån, så innebär det att pengarna kan användas till precis vad du vill. De är inte låsta till en specifik sak. Tar du ett bolån så är det ju knutet till en bostad, ett blancolån går att använda till en mängd olika saker. Ett privatlån är inte heller låst på en bestämd tid. Det går att lösa lånet i förtid om du vill det.

Hur stort blancolån du kan få beror på din kreditvärdighet. Det är även det som avgör vad det blir för ränta och avgifter på lånet. Många gånger är det en högre ränta på denna typ av lån. Det eftersom du lånar utan säkerhet. Oftast så är räntan knuten till marknadsräntan, men detta kan ändras snabbt. Så när du gör en kostnadskalkyl, räkna alltid på en högre ränta än vad du har just nu.

Det finns en stor fördel med att ta ett blancolån. Det är att du inte behöver redovisa vad du lägger dessa pengar på. Ett privatlån kan vara på 10 000 kronor så väl som 300 000 kronor. För att du ska veta hur mycket du ska göra, se till att göra en kalkyl över vad din renovering kommer att kosta.

Peer-to-peer

Peer-to-peer är en form av lån, där du lånar av andra privatpersoner. Det kallas även p2p eller person-till-person-lån. Detta har kommit att bli allt vanligare. Det brukar finnas ett företag i botten som förmedlar dessa typer av lån. Det fungerar som så att en del personer, de investerar sina pengar i företaget och får en bra sparränta så att säga på sina pengar. De pengarna lånas ut till andra, som slipper att gå via banken för att få låna. Detta är även det en form av blancolån, alltså ett lån utan säkerhet.

Medlemslån

Medlemslån är ett förmånligt lån om du behöver ett renoveringslån. Detta lån kan medlemmar i facket kan få av vissa banker. Även detta är ett blancolån, men till en ganska så låg ränta.

Smslån och snabblån

Smslån och snabblån, det är små lån, som ofta har korta avbetalningstider. Det är rätt så dyrt att låna pengar på detta sätt. Det rekommenderas inte att du tar ett sådant här lån för att renovera bostaden med.

Jämför lån och erbjudanden

När du ska låna pengar är det bra att först så att säga kolla av läget på marknaden. Det så att du får det bästa lånet, med bra ränta och bra villkor. Ett sätt att jämföra på är att gå via en låneförmedlare. En sådan samarbetar med flera olika banker och långivare. Det gör att du kan få offert från flera och välja själv vilket erbjudande som passar dig. När du ansöker hos en låneförmedlare så tas det en enda UC, som sedan alla får tillgång till. Det är bra för då påverkas inte din kreditvärdighet på samma sätt om du skulle skicka separata förfrågningar till olika banker på egen hand.

Hur ska du amortera?

När du ska låna pengar är det dels räntan som är viktig att tänka på. Men sedan är det även viktigt att bestämma på vilket sätt du ska amortera. Det finns nämligen två olika sätt att göra det på. Du kan antingen använda dig av rak amortering eller så kan du använda dig av annuitetsamortering. Skillnaden på dessa är att en amortering innebär att du kommer betala mer i början av lånet, sedan sjunker månadskostnaden i takt med att du betalar av skulden. Annuitetsamortering innebär däremot att din månadskostnad är den samma under hela låneperioden.

Låna inte för mycket pengar

När du ska ta ett renoveringslån kan det vara lockande att låna mer pengar än vad du har räknat ut att det ska kosta. Det för att ha pengar till annat. Det är dumt att göra det, för pengarna ska ju ändå betalas tillbaka. En renovering som ökar bostadens värde är bra att låna pengar till, då du kan få igen det vid en eventuell försäljning.

Renovera med hantverkare eller på egen hand?

När du ska renovera hemma, så är det bra att fundera på om du ska göra allt, eller vissa delar själv eller om du ska anlita en hantverkare. Det kan vara smart att göra de arbeten som är enkla och tidskrävande på egen hand. Som att riva ut gamla saker till exempel. Sedan så finns det saker i ditt hem och inom renovering som du inte får göra på egen hand. Det krävs fackmannakunskap när det kommer till vvs och el till exempel. Det handlar oftast om att försäkringen ska gälla. Gör du elinstallationer eller drar rör på egen hand och det sedan går sönder så kan försäkringsbolaget neka dig ersättning. Så när det kommer till den typen av jobb är det bra att anlita proffs som har de rätta behörigheterna och de rätta certifikaten.

Du som är händig kan dock göra en massa andra saker när du ska renovera. Det kan vara att riva ut ett rum, måla, tapetsera med mera. Du kan även sätta kakel och klinkers på egen hand. I alla fall om det gäller kök eller hall. Är det i badrummet kan det vara bra att använda en hantverkare, som har våtrumscertifikat.

När du ska anlita en hantverkare, ta då en som har F-skattsedel. Anlita absolut inte en hantverkare och betala svart. Dels är det olagligt och dels har du inte något skydd, alls! Det ger dig bara en massa problem att göra på det viset. Bland annat så medverkar du till skattebrott samt att det kan bli svårt att reklamera om du inte är nöjd med jobbet. Ett företag med F-skattsedel är ett bra och tryggt val. Då kan du dessutom vända dig till Allmänna reklamationsnämnden om du inte är nöjd med det utförda jobbet, eller om det är så att ni inte kommer överens.

Renovera med ROT-avdrag

Om du väljer att anlita en hantverkare så kan du även nyttja det som heter ROT-avdrag. Det fungerar att använda om du har betalat in skatt och på så sätt har något att kvitta renoveringskostnaden mot. Det är inte du själv som privatperson som söker om ROT-avdrag, det är den hantverkare du anlitar som gör det. Det som du får är en slags förskottsrabatt på fakturan på jobbet och hantverkaren får sedan pengarna från Skatteverket. För att läsa alla regler kring detta så kan du besöka Skatteverkets hemsida.

Sätt upp en realistisk tidsplan

När du ska renovera hemma är det bra att först sätta upp en realistisk tidsplan. Det tar tid att renovera, så är det bara. Sedan så krävs det även en hel del tålamod. Du kan inte räkna med att det ska bli klart på bara en vecka. En renovering tar minst 2 veckor eller mer, beroende på vilket rum det är som du ska renovera. Ta inte heller på dig för mycket. Renovera ett rum i taget är rätt så smart att göra.

Checklista för renovering

Här får du en bra checklista som hjälper dig att starta upp din renovering.

  • Det är bra att skriva en slags önskelista på hur ni vill att det ska se ut och vad som ska ändras. Vad det ska vara för stil och så vidare
  • Se till att samla så mycket information du bara kan. Ta reda på allt du behöver veta om just det rum du ska renovera. På nätet finns det ibland smarta verktyg där du kan bygga upp i 3D för att se hur det kan komma att se ut.
  • Kolla upp vad du har för ekonomiska förutsättningar. Behöver du ett renoveringslån eller har du sparat undan pengar?
  • Undersök om renoveringen du ska göra kräver bygglov
  • Hämta en massa inspiration för din renovering. Det finns massor av det via internet eller olika inredningsmagasin.
  • Be om offerter från flera hantverkare
  • Jämför olika alternativ. Du kanske har flera design och materialval att välja på och du måste stämma av dessa mot budgeten.
  • Fatta ett beslut.
  • Håll budget och tidsplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.