Med fasta ramar kan du slippa tjat!

Posted on

”Mamma och pappa, kan jag få mer pengar? Min månadspeng är slut”. Någon som känner igen sig? Om du tror att du är snäll mot ditt barn när du ger extra pengar så tror du fel!

Barn som ofta lyckas tjata till sig extra pengar är mindre nöjda med sin ekonomiska situation än de som får en fast summa och mer eget ansvar. När barnets veckopeng tar slut och begäret efter nya saker uppstår, börjar ofta tjatet och visst är det lätt att ge med sig, hur kan man undvika det?

Flickor bättre på att tjata

Många föräldrar håller nog med om att de ofta viker sig efter mycket tjat och flickor tycks vara bättre förhandlare än killar! Enligt undersökningen, räknat med alla tillskott, alltså även pengar för att hjälpa till hemma, får flickorna hela 14 procent mer än pojkarna i månaden.

 

Fasta ramar

Enligt en artikel från HD är barn som återkommande lyckas tjata till sig extra pengar mindre nöjda med sin ekonomiska situation än de som får en fast summa och tydligt ansvar för vad pengarna ska räcka till. Med överenskomna ramar kan du förebygga konflikter om pengar. Därför är det viktigt att diskutera vad vecko- eller månadspengen ska räcka till och sträva efter att hålla dig till överenskommelsen.
Många ungdomar vill konsumera istället för att spara, genom att använda sin månadspeng till saker och aktiviteter som föräldrarna anser att de inte behöver, som till exempel data- och tv-spel osv. Samtidigt vill vi som förälder att barnen ska lära sig värdet av pengar och att spara. Dessa färdigheter utvecklas dock inte att genom tjat eller fördömanden, men inte heller genom att ge barnet allt dem vill ha.

 

Ska tjat löna sig?

Om barnet tycker att ni som föräldrar ska göra ett undantag, kan du låta barnet motivera varför behöver du den saken? Varför är den så viktig? Förvånansvärt ofta blir svaret ”alla andra har ju en”, istället för ett genomtänkt argument.

Det handlar om att lära sig skilja mellan impulser, begär och behov. Likaså att kunna värdera sina olika behov. Vad är viktigt? Varför? Det ger barnet möjlighet att lära sig planera, tänka strategiskt, argumentera och förhandla, samtidigt som dem lär sig värdet av pengar. Förutsättningen är dock att hjälpa barnet att lyckas. Om man säger nej konsekvent, lär dem sig att det inte lönar sig att ens försöka!

Att redan från barnsben förstå vad som är viktigt att köpa och inte gör det lättare i vuxen ålder att klara sig på en tajt budget. Som till exempel när det är dags att flytta hemifrån eller börja studera. Att få en bra grund från när man var liten kan leda till en stabilare ekonomi och även till mindre lån i framtiden!

 

Läs mer: *Minska fickpengen och låt barnen arbeta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.