Hur länge sen har du sett över dina fasta kostnader? Var det förra året? Två år sen? Hur som helst är det dags nu! Vi tipsar om hur du kan sänka dina fasta kostnader!
Vad sparar du pengar till? Drömsemestern med familjen, ny bostad eller kanske en bil? Eller vill du bara känna ekonomisk trygghet? Oavsett om du har stora eller små sparmål är det mycket enklare att spara när man har koll på sina utgifter, inkomster och kostnader.
Vi rekommenderar att göra en budget och dela upp den på fasta och rörliga utgifter. Rörliga utgifter innebär helt enkelt mer varierande kostnader från månad till månad. Det kan vara allt från matkostnader till nöje. Fasta kostnader är de fasta utgifterna som är lika stora varje månad. Det kan till exempel vara hyran, telefoni, bredband, hemförsäkring och så vidare.
Skriv ner vad du betalar för det och vad du tror är rimligt. Tycker du att det är svårt att veta vad som är rimliga kostnader för ditt hushåll, gör konsumentverket en beräkning varje år. Siffrorna kan vara en utgångspunkt när du vill gå igenom ditt hushålls ekonomi. Läs mer här. Nedan tipsar vi om hur du kan sänka dina fasta kostnader!
- Det allra första steget är att gå igenom dina kostnader och utgifter. Lista dem för att få en uppfattning om hur mycket pengar du lägger på olika poster. Enklast är det att göra detta i en Excel-ark.
- En stor utgift är lånekostnader. Där finns det mycket att spara på. Jämför olika alternativ för samma produkt. Ett tips är jämföra bankernas räntor på Lendo.
- Nu har du koll vilka utgifter du har. Nästa steg är att se över dina abonnemang. Det brukar vara en stor utgiftspost speciellt de som lever ensamma och inte kan dela kostnaden med någon. Här finns det mycket pengar att spara!
- Är du med i a-kassa? Kolla om du kan byta till en a-kassa med billigare avgift. En lista över a-kasseavgifter finns här.
- Hur mycket kostar din bil? Är du verkligen i behov av bilen? Du kanske har möjlighet till att byta bil eller sälja den? Kolla upp privatleasingkostnader. Det kanske är ett alternativ för dig.
- Den största kostnaden för hushållen är boendekostnaden (hyran eller bolånet). Finns det möjlighet, byt till ett boende med mindre månadskostnad. Har du köpt eget, kan du kontrollera på jämförelsesajter bolåneräntan hos olika banker. Boka en tid hos din bank och förhandla lägre ränta!
- Elen är också en stor kostnad för många familjer. Genom att se över sitt avtal och teckna ett billigare elavtal och även spara energi kan man få ner sin elräkning betydligt. Elpriser kan du enkelt jämföra här.
- Vad har du för försäkringar? Vilka försäkringar behöver du och vilka är onödiga? Jämför olika försäkringar och se om du kan byta till en billigare variant.
- Får du fortfarande pappersfaktura i brevlådan? I många fall kostar det extra att få en räkning hemskickad med posten. Se till att ha allt på autogiro eller att få e-räkning.
Och det viktigaste – gör det nu, annars blir det aldrig gjort! 😉