7 av 10 svenskar har sparat ihop en semesterkassa, det visar en ny undersökning. Men semesterledigheten är en dyr historia för många. Här är tipsen som ger dig mer pengar i semesterkassan.
Sommarledigheten är runt hörnet och det är dags att planera den efterlängtade semestern. Svenskar tycker om att spendera sin semester både hemma i Sverige och utomlands. Är det dåligt väder hemma ökar efterfrågan på utlandssemester, vilket innebär mer kostnader. Även om svenskar gillar att unna sig saker på sin semester är vi oftast duktiga på att spara ihop pengar till den.
Enligt en ny SIFO-undersökning genomförd av Lindorff sparar 7 av 10 svenskar till sin semester. Det innebär att 72 procent av svenskarna betalar för sin semester från sitt sparkonto. Så mycket som 62 procent av svenskarna planerar att spendera över 5000 kr på sin sommarledighet, som ska betalas i första hand med sparade pengar och lön. Lindorffs undersökning visade även att svenskar väldigt ogärna tar ett lån för att finansiera sin semester . Hela 92 procent har aldrig tagit lån. 45 procent av de som tagit lånet betalade av det inom sex månader.
Vill du också spara till din semester? Vi ger dig tips på hur du kan spara ihop semesterkassa.
- Börja tidigt. Det gäller att börja spara så tidigt som möjligt. Det behöver inte vara stora summor utan det är kontinuitet som räknas.
- Gå igenom din budget för att se vilka kostnader du kan dra ner på.
- Bestäm i förväg vad du ska ha för semesterbudget. Planera: vad ska ni göra? Vilka aktiviteter ni vill gå på?
- Semester ska ha ett eget sparkonto. Namnge det ” Semester”.
- Gör en stående överföring som dras direkt när din inkomst kommer in på kontot.
- Börja smått och öka efterhand om utrymmet finns. Bättre att spara lite varje månad än inget alls.
- Ta del av erbjudanden. Skriv upp dig på nyhetsbrev etc. Det finns alltid något intressant erbjudande som kan utnyttjas.
- Vill du resa utomlands, jämför olika orter, hotell och datum. Har du inte bokat in din semester än kan du vara flexibel och spara tusenlappar på att boka in resa eller boende.
- Rensa förråden på oanvända föremål.
- Världens bästa spartips – gör en lunchlåda till jobbet.