Så väljer du det bästa snabblånet!

Posted on

Ni fanns där när ingen annan gjorde” eller ”ni lurar folk på pengar”, snabblån uppfattas olika i allas ögon. Men det kan ibland vara en hjälpande hand eller rentav en räddning om ekonomin kör ihop sig.

Ett snabblån kan hjälpa dig när du behöver extra pengar och inte vill eller kan låna av bekanta eller ta ett större lån. Det gäller dock att se upp!

Den stigande efterfrågan på snabba pengar har lett till att fler och fler företag tar sig in i branschen med en förhoppning att tjäna pengar. Det gäller alltså att vara kritisk då du har bestämt dig för att du behöver ett smslån och besöker en långivares hemsida.

Tänka på

Innan du ansöker om ett snabblån är det alltid bra att läsa om företaget och dess villkor.  Några saker du ska tänka på:

  • Kontrollera företaget hos Finansinspektionen (FI). För att lämna eller förmedla krediter till konsumenter krävs det numera tillstånd från FI enligt lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter (LVK). Denna lag omfattar alla företag som lämnar krediter till konsumenter och som inte är bank eller kreditmarknadsföretag. Kort och gott innebär det att alla företag som bedriver verksamhet inom smslån, snabblån och andra mindre konsumentkrediter numera kommer stå under tillsyn och inte bara vara registrerade hos finansinspektionen. Tidigare räckte det om företaget enbart var registrerat. Att stå under tillsyn av FI eller vara registrerad är dock inte samma sak. I och med att snabblåneföretagen står under tillsyn av Finansinspektionen höjs kraven ytterligare mot sms-låneföretagen. FI har numera befogenheter att vidta sanktioner och om nödvändigt även återkalla tillstånd från snabblåneföretag som inte följer lagar och regler. Förutom Finansinspektionen är det även Konsumentverket som är tillsynsmyndighet för alla företag som erbjuder snabblån.  Lånar du hos ett företag som inte står under FI’s tillsyn, kan du inte vara säker på att företaget har schyssta kreditvillkor. ViaConto har varit aktiv på den svenska marknaden sedan 2011, behandlat många ansökningar sedan dess och står under tillsyn av Finansinspektionen.
  • Räntekostnad. Framgår det tydligt vad räntekostnaden är? Gäller kostnaden för 30, 60 eller 90 dagar eller bara för 15 dagar? Det finns bolag där räntekostnaden ser låg ut eller rentav 0 kr, men gäller endast i, exempelvis, 15 dagar. Därefter blir det dyrt om du inte kan återbetala hela lånet inom utsatt tid.
  • Uppläggningsavgifter. Läs det finstilta – tillkommer uppläggningsavgift?
  • Påminnelse och förseningsavgifter. Kontrollera alltid då skillnaden mellan företag kan vara stor. Avgifterna kan vara allt från 60 kr till 200 kr och det är lätt hänt att man blir sen och drabbas av onödiga avgifter.
  • Kontrollera vad andra tycker om företaget. Läs på se.trustpilot.com eller olika nätforum. Tänk på att jämförelsesajter inte alltid är rättvisa och kan rank baserat på ersättning som de får av långivaren. Trustpilot är bäst eftersom sajten är oberoende och det är användarna själva  som lämnar omdöme.
  • Innan du lånar är det viktigt att du kontrollerar alla lånevillkor noggrant eftersom du måste godkänna dem innan du lånar och efter godkännande är du tvungen att följa dem.

 

Bakom namnen

Det finns många långivare i smålånebranschen men bakom varumärkena döljer sig ett betydligt färre antal ägare.  Om du vill veta vem som är ägaren bakom företaget kan du besöka denna sida.

 

När du har undersökt så mycket du kan om de olika lånevillkoren för snabblån kan du med större säkerhet välja vad som är bäst för just dig!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.