Semestertips som inte kostar skjortan – geocaching

Posted on

Delta i världens största skattjakt!

Tanken att gå på upptäcktsfärd och hitta en undangömd skatt är lockande.  Inte konstigt att intresset för hobbyn geocaching växer både i Sverige och övriga världen. Det har blivit ett globalt fenomen med över 6 miljoner aktiva deltagare och över 2 miljoner gömmor runt om i världen.

Har du barnasinnet kvar kan du oavsett ålder få ett roligt och spännande äventyr när du går på ”skattjakt” och du kan få du en skön naturupplevelse eftersom många är placerade i skog och mark. För de äventyrligt sinnade finns gömställen mer eller mindre svårtillgängligt placerade och till och med under vatten. Geocaching är ett utmärkt sätt att upptäcka nya omgivningar och aktivera sig utomhus. Det enda du behöver är en enkel bärbar GPS-mottagare, te.x. i en smartphone.

Geocaching – vad är det?

Aktiviteten startade  i USA år 2000 och innebär att man letar efter skatter, eller de så kallade cacher, med en GPS. Ordet geocaching är sammansatt av det grekiska ordet “geo” för jord, mark och det engelska “cache” för gömställe. Cacherna göms av andra deltagare utomhus. Själva cachen är placerad i en vattentät behållare och består av en loggbok, penna och bytesföremål.

Så här gör du

För att kunna hitta en cache behöver du koordinaterna till gömman och om möjligt en beskrivning med ledtrådar till cachen. Du behöver därför först registrera dig på geocaching.com. Där finns koordinater till gömmor runt om världen publicerade, ibland tillsammans med ledtrådar. Du kan även ladda ner den officiella appen på sidan.

Lägg in koordinaterna från cachesidan i din GPS. Sedan kan du ge ge dig ut och leta. På grund av olika felkällor i GPS-positionen är det inte säkert att du hittar cachen direkt. Därför kan du även behöva följa de ledtrådar som lämnats för att hitta cachen.

När du hittat cachen antecknar du det i dess loggbok, loggar fyndet på hemsidan på internet och lägger tillbaka den. Vill du behålla ett bytesföremål lägger du dit ett annat föremål av lika värde. Var noggrann med att försluta behållaren innan du lägger tillbaka cachen.

Vill du placera ut en en egen cache för andra att hitta? I så fall behöver du följa viss regler och du blir då ansvarig för underhållet av cachen.

Varning för mugglare!

Till sist – kom i håg att vara diskret när du letar så att du inte avslöjar cachen för ”mugglare”, alltså oinvigda personer. Då riskerar den att plundras, flyttas, förstöras eller kanske till och med rapporteras till polisen som en misstänkt bomb, vilket hänt nyligen både i Sverige och USA !

Vill du veta mer?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Geocaching

http://www.geocaching.se/

http://www.geocaching.com/

Nybörjarguide

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.