Visste du att minst var 5:e matkasse som vi bär hem hamnar i soporna? Enligt en undersökning gjord på uppdrag av vitvarutillverkaren Siemens är svenskar mest benägna i Norden att slänga mat. Hela 9 av 10 respondenter uppger att de slänger mat regelbundet, de flesta ca 1-3 gånger i veckan. Många gör det betydligt oftare än så – nära en fjärdedel (22,9%) svarar att de slänger mat så ofta som 4 gånger eller fler per vecka. Vid en nordisk jämförelse hamnar norrmännen på andra plats (22,1%) och danskarna på tredje plats (16,5%). Minst benägna att slänga mat är finländare – endast 6,3 procent uppger att de slänger mat 4-7 gånger i veckan.
Det positiva är dock att mer än 70% uppger att de känner dåligt samvete när de slänger mat. Kvinnor får samvetskval i betydligt större utsträckning än männen och värst är det för personer i åldern 30-39 år. Anledningarna till det dåliga samvetet varierar. Det vanligaste svaret på frågan varför man får dåligt samvete är ”Det är slöseri med pengar”, vilket nära 4 av 10 (37,4%) har svarat. Näst vanligaste svarsalternativet är ”Det känns fel när jag vet att andra svälter” (30,1%) och på tredje plats hamnar svarsalternativet ”Det är inte miljövänligt” (22,2%).
Enligt bl a konsumentforeningenstockholm.se och naturvardsverket.se slänger ett genomsnittshushåll 5,6 kg matavfall varje vecka. 35% av det som vi slänger hade kunnat ätas om maten hade förvarats och tagits om hand på rätt sätt. För en genomsnittlig familj betyder det ca 5000 kr per år i direkta kostnader!
Genom att se över dina matinköp och din förvaring av matvarorna, kan du spara många tusenlappar och dessutom bidra till en bättre miljö. Enligt ovannämnda Siemens-undersökningen bidrar maten vi slänger till ca 1,9 miljoner ton koldioksidutsläpp per år, vilket motsvarar utsläppen från 700 000 bilar.
Så sparar du minst 5000 kr per år
1. Sänk temperaturen i kylen. +5 grader är bäst men vissa frukt och grönsaker måste ha det lite varmare för att inte få köldskador. Läs mer här.
2. Skriv inköpslista och undvik att storhandla färskvaror. De som storhandlar slänger generellt sett mer.
3. Smaka och lukta på maten som passerat ”Bäst före” datum innan du överväger att slänga den.
4. Laga lagom mycket mat och frys in rester.
5. Lägg varor med kort datum väl synliga i kylen så att du blir påmind om dem varje gång du öppnar dörren.
6. Gör omelett eller paj av överblivet pålägg, korv, svamp, kyckling och småbitar av kött istället för att slänga det.
7. Vin och öl kan frysas in som iskuber och användas som smaksättning i grytor, stuvningar och såser.
8. Frys in överblivna skalade bananer och andra frukter och använd i smoothies.
9. Frys in färdiga portioner av dina rester istället för att frysa allt i samma burk så får du smidiga färdigrätter.
10. Planera veckans matsedel och köp enbart det som ingår i veckans recept.