Är du en sparare eller slösare? Är lönen slut inom någon vecka eller har du noggrann kontroll för att få pengarna att räcka? Nyckeln till en sund ekonomi är oftast inte hur mycket pengar man tjänar, utan snarare hur man förvaltar dem.
Har du funderat på dina utgifter och kanske insett att du köper onödiga saker eller saker som du helt enkelt inte har användning av, till exempel en tjänst eller produkt i form av ett abonnemang. Många av oss gör det, men glömmer eller struntar sedan i att säga upp avtalen och fortsätter därför att betala.
När habegäret styr
Det är ofta man känner att man “behöver” något och det är inte alltid lätt att skilja mellan begär och behov, eller för den delen att motstå begäret. De flesta av oss har dock fått våra grundläggande behov uppfyllda. Därför är det egentligen det mesta vi köper inte alls nödvändigt utifrån våra behov. Det flesta av oss kan alltså kapa onödiga utgifter och därmed göra besparingar.
Några exempel på tveksamma utgifter:
- Kvällstidningar: Är det verkligen nödvändigt att varje dag handla en tidning? Om du köper en kvällstidning för 15 kronor per dag så blir det hela 5500 kronor per år.
- TV-kanaler: Hinner du titta på allt som visas? Om du märker att du inte använder premium kanalerna så ofta, kan det vara värt att nedgradera din tjänst.
- Takeaway- kaffe på väg till jobbet kostar skjortan. Räkna ut hur mycket pengar du gör av med på kaffe och tänk sedan hur mycket det skulle bli om du sparade dem istället?
- Lägg inte upp för stora portioner på tallriken. Gör istället matlådor av överbliven mat. Och lita mer på dina egna sinnen än på bäst före märket.
- Gymkort: Har du ett gymkort – använder du det verkligen? Det finns aktiviteter som är gratis och utrustning för hemmabruk som blir billigare i längden. Finns det något utomhusgym där du bor?
- Bilresor: Välj bort bilen om du inte behöver den för transport av tungt bagage. Korta turer med bilen är samma som dyra bilturer.
- Tidningsprenumerationer: Du prenumererar på tidningar som du inte läser eller som inte ger något tillbaka.
- Tilläggsförsäkringar på elektronik. Hemförsäkringen räcker oftast.
- Engångsbatterier: Du använder inte laddningsbara batterier.
Strukturera din ekonomi
Det finns många saker du kan göra för att lägga grunden till ett sparande om du inte redan har ett. Att strukturera sin ekonomi och ha koll på var pengarna går är grundläggande. Genom att beräkna hur mycket pengar man lägger på till exempel kaffe, snittblommor, dagstidningar etc. kan man bli medveten om sina vanor och åstadkomma förändringar.
En minskning av de små månatliga kostnaderna kan leda till stora besparingar på lång sikt. Många små utgifter som adderas varje månad kan bli en stor summa under ett år. Så genom att stoppa de små onödiga utgifterna kommer du att öka dina besparingar väsentligt. Dessutom bidrar detta till att du får en bättre och mer hållbar ekonomi!
Relaterade blogginlägg: