Att ta ett lån, det kan påverka din ekonomi en del och det i många år framöver. Det är bra att alltid fundera igenom noga innan du tar ett lån. Det görs en hel del misstag av många när ett lån tas och för att du ska undvika dem, så bör du läsa igenom vår artikel.
Behöver du verkligen låna?
Den allra första frågan du ska ställa dig är just frågan om du verkligen behöver låna pengar. Går det att spara till det du ska ha? Ett onödigt lån är ofta det som kallas för konsumtionslån. Alltså ett lån som går till kläder, elektronik, resor med mera. Sådana saker är det bättre att spara till. Lån som oftast är ett måste, det är bolån eller ett billån.
Jämför när du ska låna pengar
Om du ändå kommit fram till att du behöver låna pengar, jämför olika alternativ. Ta det som passar dig bäst. Se över ränta och andra avgifter och vad totalkostnaden för lånet kommer att landa på. Ju fler banker som konkurrerar om dig som kund desto högre sannolikhet att du hittar den bank som erbjuder just dig lägst ränta. Tänk bara på att om du söker på flera ställen, på egen hand, så kommer det tas en ny kreditupplysning på dig. Därmed kan det vara smart att gå via en låneförmedlare. De tar endast en UC men flera banker kan ge dig förslag på lån.
Vad för lån bör du ta?
Idag finns det ju en mängd olika lånetyper att välja mellan. Största skillnaden på dem är om det krävs en säkerhet eller inte. Privatlån, konsumtionslån, sms lån, snabblån är alla utan säkerhet, medan ett bolån har en säkerhet, i form av den bostad du köper.
Påverka räntan
Det kostar pengar att låna pengar, så är det oavsett vilket lån du tar. Dock kan det variera vad det kostar och en del saker kan du ha möjlighet att påverka själv. Dessa faktorer påverkar:
- Lånebelopp och återbetalningstid: låna inte mer än nödvändigt och betala tillbaka så snabbt som möjligt.
- Val av bank: utsätt bankerna för konkurrens – jämför deras lånevillkor.
- Din kreditvärdighet: påverkar vilken ränta du får.
Möjligheter till samlingslån?
Om det är så att du sedan tidigare har flera lån, krediter eller avbetalningsköp som du fortfarande inte betalat tillbaka så kan det vara smart att söka ett så kallat samlingslån. Det för att betala av alla små skulder, med höga räntor, för att sedan bara ha ett enda lån att betala av på.
Tänk på den effektiva räntan
Ett vanligt misstag som är kopplat till ränta är att bara se till den nominella ränta. Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader anknutna med lånet, så som avgifter som avi-avgift och uppläggningsavgift som påverkar totalkostnaden för ditt lån. Titta alltså alltid på effektiv ränta när du granskar dina låneerbjudanden.
Hur snabbt kan jag betala tillbaka?
Det är viktigt att fundera på hur snabbt du kan betala tillbaka det du lånat. Ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta och därmed en betydligt högre totalkostnad för lånet blir det. Det lönar sig alltid att betala så snabbt som möjligt.
Ha alltid en plan B
Även om du just nu har en god ekonomi, där du klarar av en viss amorteringstakt eller kan betala av ett lån, så kan livet förändras. Kanske du blir sjuk eller arbetslös och dina inkomster sjunker. Då är det bra att ha en plan b för detta. Är det så att du har problem med att betala en skuld, se till att alltid höra av dig till säljaren eller långivaren för att hitta en lösning.
Vad händer om du inte betalar?
- Du får en påminnelseavgift – En lite mindre summa läggs ihop till fakturabeloppet.
- Inkassoavgift – Ofta flera hundra kronor.
- Betalningsanmärkning – försämrar din kreditvärdighet avsevärt.
- Kronofogden
Vanliga frågor när du tar ett lån
Det uppstår ofta en del frågor kring att ta ett lån. Det är bra att ha koll innan du tar ett lån, så att du vet vad som gäller. Se även till att ha bra koll på din ekonomi. Här nedan går vi igenom ett par vanliga frågor, för att hjälpa dig på vägen.
Vad är ett blancolån?
Ett blancolån kan även kallas privatlån eller lån utan säkerhet. Det är i stort sett samma sak och denna typ av lån innebär att du lånar pengar, utan att ha någon form av säkerhet. Det är skillnad mot ett bolån då du har säkerhet i form av ett hus eller lägenhet. Ett blancolån är ofta en lägre summa och har högre ränta.
Hur länge ligger en UC-förfrågan kvar?
Det är så att varje gång du ansöker om en kredit, ett lån eller vill köpa på avbetalning så kommer det göras en kreditupplysning på dig. Anledningen till att den görs är att kreditgivaren vill se om du har en bra betalningsförmåga, så att du kan betala tillbaka det du lånar. Om förfrågan sker via UC så kommer denna förfrågan att ligga kvar i 12 månader. Om kreditupplysning görs via Creditsafe eller Bisnode, så syns de inte på samma sätt. Dock kommer dina tidigare beviljade krediter samt din skuldsättningsgrad visas över de senaste 12 månaderna.
Hur lång tid tar det tills jag får mina pengar?
Denna fråga är det många som undrar över, eftersom det kan vara bråttom att få det lån man sökt. Det beror en hel del på var du har fått ditt lån hur snabbt pengarna sitter på kontot. En del betalar ut samma dag, vilket kan göra att du har pengarna direkt, om det är en direktutbetalning, eller lite senare på eftermiddagen samma dag. Ibland dagen efter. Det gäller då att man signerat med BankID. liknande. Är det ett skuldebrev som ska skickas via vanlig post så tar det längre tid så klart. Ett riktmärke är att det tar mellan två och fem dagar innan du får ditt lån utbetalt till ditt konto.
Vad är en UC?
UC är förkortning för upplysningscentralen. Dock har det blivit ett begrepp att man har fått en UC gjord. Det är en form av kreditupplysning, som sker via upplysningscentralen. Den görs av kreditgivare när du söker lån, söker kredit, vill teckna avtal eller abonnemang.
Vad innebär deklarerad inkomst?
Ett krav som brukare finnas i samband med att man ansöker om lån är att kunna visa upp en deklarerad inkomst för det föregående taxeringsår. Kort kan man säga att det är alla de pengar du fått in och betalat skatt på. Alltså innebär det bland annat dessa:
Lön
A-kassa
Föräldrapenning
Sjukpenning
CSN (dock är det en låg summa då det gäller bidragsdelen)
Övrig beskattningsbar inkomst
Har du något av ovanstående, så har du det som heter deklarerad inkomst och det gör det lättare för dig att få det lån du har tänkt att söka, även om det finns vissa som godtar att man inte har en av dessa inkomster.
Hej, letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital osv.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com