Den 25:e varje månad kommer de flesta svenskarnas pengar in på kontot. Och några veckor senare börjar plånböckerna eka tomt. IGEN. Och så påbörjas det nedräkningen till den 25:e. Man hamnar liksom i en ond cirkel. Den största frågan är var tar våra pengar vägen då?
Det är allmänt känt att pengarna inte kan köpa lyckan. Men det är svårt att inte ha något med dem att göra. Nästan varje dag antingen drar vi vårt betalkort eller betalar med kontanter. Vi matas med mängder av nya erbjudanden, härliga annonser finns var vi än kollar och människor, på sociala medier, som visar sin glädje efter att de köpt en pryl eller ett klädesplagg. Det är svårt att så emot och vi följer helt enkelt trenden.
Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Många av oss kan känna igen det ständiga suget efter att få köpa något nytt, handla något och bli av med något gammalt som inte längre används. De flesta kan relatera till den där ångesten när man köper något – vilken färg ska jag välja?Vilken smak kommer jag tycka mest om? Vilket märke blir bäst? Valmöjligheterna är oändliga!
Vi blir mästare på att spendera pengar och köpa onödiga men ändå nödvändiga saker. Varje år visar statistiken att vi slår nya shoppingrekord, inte bara när det kommer till julhandeln och julklappar. Detaljhandel är den som vinner på det mycket, men även dagligvaruhandel får bättre försäljningsresultat. Svenskarnas konsumtion har varit och fortfarande är motorn i den svenska ekonomin med ett väldigt stort bidrag till BNP-tillväxten. Men samtidigt som konsumtionen ökar, så fortsätter även våra skulder att blir större och våra sparkonton mindre.
Den stora konsumtionen gör inte vår ekonomi bättre. Istället borde vi tänka på sparandet, framtiden och att spendera våra pengar på ett rationellt sätt med eftertanke. Varför kan vi inte säga nej till den nya gröna tröjan eller två kanelbullar till latten? Istället för att våra sparkonton ska växa, blir listan med saker som ska köpas alltmer längre. Vad ska vi göra åt det? Svaret är enkelt – förändra vår livsstil och syn på konsumtion. Det är dags att ta privatekonomin i egna händer, se över sitt budget och sina utgifter och ställa sig frågan: Behöver jag allt som jag köper? Blir jag lyckligare av det? Eller är denna lycka bara en tillfällig känsla? Att konsumera mindre är betyder inte köpstopp. Utan tanken är att handla mindre och mindre, och istället renovera eller återanvända saker. För varje sak förtjänar sin andra chans, sitt andra liv. Eller hur?