Varför firas våffeldagen?

Posted on

Varför firar vi våffeldagen?

Våffeldagen är på gång, den firas den 25 mars. Men, varför heter det våffeldagen och varför äter vi våfflor? Egentligen är denna dag vårfrudagen, alltså Jungfru Marie bebådelsedag. Denna dag är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Läser man i evangelierna så står det att denna dag fick jungfru Maria veta av ärkeängeln Gabriel att hon var havande. Idag har det dock blivit så att vi förknippar denna dag med våfflor. Det på grund av att man språkligt sett har tagit ordet vårfrudag och ombildat det till våffeldag.

Vårfrudagen

I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. I den kyrkliga kalendern så står det därför Marie bebådelsedag. I kristna länder har man firat denna dag sedan 600-talet. Denna dag är alltid 25 mars varje år, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts.

Förr i tiden, i bondesamhället så innebar vårfrudagen en period med intensivt vårbruk och markerade övergången mellan vinter och vår. Om man ser till södra Sverige så var detta dagen som var inledning till den så kallade vårfrudagsräppen, då veckorna fram till midsommar räknades baklänges. I Västsverige så var denna dagen då barn och ungdomar sprang barfota runt huset eller gödselstacken för att främja skörden och undvika sprickor i fotsulorna under sommaren.

Till vårfrudagen finns även flera lekfulla traditioner knutna, till exempel så kallade tranbrev. Främst i Värmland och Dalsland. Det innebar att barnen gick runt aftonen före vårfrudagen och delade ut ”tranbrev”, teckningar av vårens budbärare tranan.

Vårfrudagen användes även för vädertydor och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg.

Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. När helgdagen det året avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt högtidlighålls jungfru Marie bebådelsedag söndagen före palmsöndagen. Det icke kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger dock kvar den 25 mars.

Våfflor

Vårfrudagen kom alltså att bli till våffeldagen. Våfflor har medeltida anor och att göra våfflor runt 25 mars passade ofta bra då det fanns mycket ägg och mjölk under denna tid. våfflorna under medeltiden gjordes ytterst sällan av vitt mjöl utan likheten syftar mer till brödets form. Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal.

Våffelrecept:

  • 100 g smält smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.25 tsk salt
  • 4 dl mjölk

 

Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner mjölken och vispa ordentligt för att undvika klumpar, tillsätt sedan det smälta smöret, vispa runt och grädda i ett hett våffeljärn.

Servera din våffla med grädde och sylt eller varför inte lyxa till det med lite glass.

Sedan finns det flera goda recept på nätet. Är du lite lat så finns det dessutom färdiga paket med pulver som du gör till smet för våfflor i affären.

Tio saker du inte visste att du kan göra med ditt våffeljärn

Även om våffeljärnet främst är förknippat med att grädda våfflor, så kan man göra en massa andra saker med den!

Här är 10 smarta tips vad du kan göra i ditt våffeljärn:

1. Varma mackor

Har du ingen smörgåsgrill men skulle vilja ha? Det behövs inte! Du kan göra exakt samma sak med våffeljärnet. Antingen med toasts eller så kör du med våffelsmet.

2. Omelett

Det går det alldeles utmärkt att göra omelett i våffeljärnet. Scrambled egg går jättebra det med, och blir en god äggkaka, 3-5 minuter.

3. Kanelbullar

Gör din bulldeg som vanligt och forma bullarna. Lägg sedan en bulle i var ruta och låt det vara i cirka två till tre minuter. Snabbaste bullarna i stan! Sedan kan du toppa med glasyr om du vill.

4. Råraka/raggmunk

Ta vara på gårdagens överblivna middagspotatisar, lägg i järnet och kläm igen, cirka 8 minuter. Sedan har du en råraka. Annars tar du nya som du skalar och river innan du lägger i. Ha gärna på lite olja och salt. Ska du göra en raggmunk blandar du ihop potatisen med mjöl och mjölk, samt eventuellt ägg. Vill du fluffigare och knaprigare raggmunkar kan du blanda i lite bakpulver.

5. Quesedilla

Nu kan du göra de godaste quesadillas på ingen tid alls, 3-4 minuter. Två tortillabröd med riven ost och andra valfria ingredienser.

6. Brownies

Gör smeten och häll sedan i våffeljärnet. Kläm ihop och baka ungefär fem minuter. Ta lite glass ovanpå. Perfekta att frysa in!

7. Bacon

Det går alldeles ypperligt att steka både bacon, köttbullar och korv i våffeljärnet också!

8. Kakor

Kakor eller bröd kan fungera det med. Här får man kolla av tiden genom att lyfta på locket. Ta ditt favoritrecept.

9. Grillade grönsaker

Man kan faktiskt grilla i stort sett alla grönsaker. Prova både morötter och andra rotfrukter. Sparris blir riktigt gott i våffeljärnet och de behåller sin goda krispighet. Lite olja och salt bara – så gott och så enkelt!

10. Pizza/Hamburgare

Hur ofta har man inte sparat pizzan från gårdagen och sen ändå inte ätit upp den för att den inte smakar gott dagen efter?! Och värmer man i mikron blir den oftast hård. Skär den i mindre bitar och vik dubbelt, och in i våffeljärnet! Blir som nygräddad. Samma sak om du har överblivna hamburgare, in med bröd och allt i järnet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.