I dag finns det många olika instanser som erbjuder det som kallas för billån. Det är då ett lån som är enbart för köp av bil. Dock finns det även andra lån att ta, som kan användas för att köpa en bil för, men även användas för andra saker. Är det en bil du vill köpa så kan det vara smart att använda dig av det som heter just billån. Det går låna till både begagnad bil så väl som en sprillans ny bil.
Det finns en del saker att tänka på i samband med att låna pengar för bil. Samma sak att du bör tänka till lite inför valet av bil.
Det du ska bestämma först, det är om du ska ha en fabriksny bil eller om det duger med en begagnad. Sedan är det bra att bestämma vad för modell av bil du vill ha. Det är smart att välja en bil som har ett tillförlitligt märke, samt att det är bra om den har ett bra andrahandsvärde. Sedan måste det så klart vara en bil som passar dig och dina behov. Om du har en familj eller inte påverkar det med. Ju fler ni är i familjen, desto större bil kan du komma att behöva.
För att få en tryggare och smartare affär när du köper en begagnad bil, följ dessa tips nedan
Specificera vad du har för krav. Det allra bästa är att utgå efter de dagliga behov som finns och att ta mindre hänsyn till situationer som bara dyker upp vid enstaka tillfällen varje år.
När du har specificerat kraven på din bil så gäller det att skaffa överblick. Genom att studera bilannonser på nätet går det att få en bra översikt av utbud och priser.
När du hittat en bil som du fastnar för så måste den självfallet provköras, och det är smidigast att göra hos en bilhandlare. Ta en ordentlig tur och känn efter om körställning, ljudnivå, motor, insteg och lastutrymme passar dig och de behov du har.
Hos en bilhandlare blir köpet tryggare eftersom du oftast får med dig någon form av garanti, men i gengäld kommer du i direkt kontakt med den säljare som kört bilen vid en privat affär.
Det här är det svåraste momentet men det finns flera bra checklistor på nätet att följa. Alternativt tar du med en vän som är duktig på bilar
Serviceboken är en värdehandling och bör finnas med och vara rätt ifylld. Se även till att bilens instruktionsbok finns med, och de anvisningar som handlar om extrautrustning, typ ljudanläggningen och billarm.
Vid privataffär är det bra att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter.
Hos Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se) finns en e-tjänst för att söka uppgifter om annat fordon. Skriv in bilens registreringsnummer och följ anvisningarna.
Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad det ska omfatta. Om du lägger handpenning före leverans, se till att få kvitto på detta och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras.
Huvudregeln är att man inte ska betala bilen förrän vid leverans, om säljaren går i konkurs kan du förlora både pengar och bil.
Vid privataffär det tryggt för er båda att använda er av Konsumentverkets köpekontrakt, ”köp av personbil mellan privatpersoner”.
Se till att ha fixat försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Se också till att du får kvitto, oavsett om du köper bilen privat eller hos bilhandlare. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.
Är det en ny bil du ska satsa på eller ska du köpa en begagnad? Det kan vara svårt att veta vilket alternativ som är det bästa. Det finns ju liksom fördelar och nackdelar med båda sorters bilar. En helt ny bil kostar rätt så mycket i inköp, men har garantier och den riskerar inte att gå sönder direkt. Om den gör det så har du ju så att du kan få en ny, tack vare garantier. En äldre modell av bil kan komma med defekter. Det bästa alternativ är att köpa en bil som är runt ett år gammal.
När du vet vad det är för bil som du vill köpa, så är det dags att leta upp en för att köpa. Sedan gäller det ju att även ha pengar för att bekosta bilköpet. Gör en kalkyl på vad du har råd att betala i månaden på ett billån. Det finns billån utan säkerhet så väl som med. Kolla över olika alternativ för att få reda på vad kostar ett billån.
Det finns rena billån så väl som det finns blancolån att använda för bilköp. Billån finns idag att hitta hos banker, kreditgivare och hos bilförsäljare. Ofta är det så att bilhandlare samarbetar med olika billånebolag, som specialiserat sig på att låna ut pengar för bilköp.
Köpa bil utan kreditupplysning går om du ansöker om ett lån där de kolla upp dig via Creditsafe eller Bisnode. Det påverkar inte din kreditvärdighet på samma sätt som en UC.
Om du väljer att ta ett billån så är det bra att tänka på en del saker. Ett billån är inte alltid det bästa alternativet alla gånger. Det beror på vem du lånar hos. Det är bra att veta vem du lånar pengar av, alltså vem som står bakom lånet. Om billånet är via en bilförsäljare så är det ofta ett kreditbolag bakom lånet. Bilhandlaren bara förmedlar själva lånet till dig. Dock bör du läsa villkor och regler, så att du vet vad som gäller. Se även över ränta och totalkostnad för lånet.